Руският президент Владимир Путин разпореди да бъдат демобилизирани студентите от регионите на Донецк и Луганск, които преди това са били призовани на военна служба, и да се организира връщането им по местата им на обучение, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс".

Преди анексирането на Донецка и Луганска области от Русия студентите, които се обучаваха на подконтролните на проруските сепаратисти територии от тези две области, самопровзгласили се за "народни републики" - ДНР и ЛНР, бяха призовани в редовете на т.нар. "народни милиции" на двете "републики" в дните около началото на руската инвазия в Украйна.

"В момента отрядите на народните милиции са интегрирани във въоръжените сили на Руската федерация след влизането на ДНР и ЛНР в състава на Русия. Путин нареди демобилизацията на студентите", каза Песков.

Сега демобилизираните студенти ще бъдат изпратени у дома и ще продължат образованието си, каза той.

Припомняме, че в Русия студентите редовно обучение не служат в армията до завършване на образованието си, те бяха освободени и от частичната мобилизация, обявена от Путин на 21 септември.

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Липса на работници и фермери след мобилизацията на Путин