Прокурорите, които разследват случаи на военни престъпения в Украйна, проверяват твърденията за насилствено депортиране на деца в Русия след началото на инвазията, като се опитват да съставят обвинителен акт за геноцид, заяви за "Ройтерс" главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

Международното хуманитарно право класифицира насилствената масова депортация на хора по време на военен конфликт като престъпление.

Конкретно "насилственото прехвърляне на деца" се класифицира като геноцид - най-сериозното военно престъпление според конвенцията за геноцида от 1948 г., забраняваща намерението за унищожаване - изцяло или частично - на национална, етническа, расова или религиозна група.

Венедиктова, която наблюдава редица разследвания за военни престъпления в Украйна, отбеляза, че от началото на руската инвазия са заведени над 20 дела за насилствено прехвърляне на хора в Русия от различни региони в Украйна.

Украйна обвини Русия, че е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца

Украйна обвини Русия, че е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца

Там ги учили на Путиновата версия на историята

Тя отказа да съобщи точният брой на хората, които са били насилствено депортирани в Русия.

Миналия месец обаче отстраненият омбудсман по човешките права Людмила Денисова обаче заяви, че по време на конфликта Москва е депортирала над 210 000 деца - част от общо 1,2 милиона украинци, за които Киев твърди, че са били прехвърлени в Русия против волята им.

От своя страна, Русия твърди, че предоставя хуманитарна помощ на желаещите да напуснат Украйна доброволно.

В началото на седмицата ТАСС съобщи, че през руската граница са преминали над 1,55 милиона души, пристигнали от територията на Украйна и Донбас, като сред тях има 254 000 деца.

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Взети са им документите и телефоните