При последния обстрел на Херсон в събота от руските сили са загинали или ранени най-малко 68 цивилни. От тях най-малко 10 са загинали. 18 от ранените са в тежко състояние. 

Това съобщи началникът на Херсонската областна военна администрация Ярослав Янушевич в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Към момента знаем за 58 пострадали в резултат на днешната атака на руските окупатори в Херсонска област. В Херсон руската армия уби 10 души", каза Янушевич.

Той отново призова жителите на региона да се евакуират - особено тези, които живеят край река Днепър, тъй като тези райони страдат най-много от обстрели и практически няма как да се осигури стабилно отопление и електрозахранване.

Петима загинали при обстрел на Херсон

Петима загинали при обстрел на Херсон

Най-малко още 20 души са ранени

"За вътрешно разселените лица от област Херсон има места за безплатно живеене в други региони. RMA на Херсон е готова да ви помогне да се презаселите, така че се обадете на нашата гореща линия", отбеляза Янушевич.

Както беше съобщено, сутринта на 24 декември руските войски обстрелваха централната част на Херсон.

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за обстрела на Херсон от руска страна.

"Страната терорист продължава да разпространява руския свят под формата на обстрел на цивилното население в Херсон. В събота сутринта, на Бъдни вечер, в централната част на града. Това не са военни съоръжения, това не е война по правилата. Това е терор, това са убийства с цел сплашване и удоволствие", написа Зеленски.

Припомняме, че на 15 декември Русия отново обстрелва града и тогава загинаха двама души, а целият град остана без електриество, а ден по-рано беше обстрелвана сградата на областната администрация, която се намира на централния площад в града.

Украинските сили си върнаха контрола над Херсон от Русия на 11 ноември и бяха посрещнати с дни на празненства на площада. Зеленски посети града дни по-късно, за да приветства края на руската окупация.

Херсон е изцяло без ток, двама души са загинали при обстрел

Херсон е изцяло без ток, двама души са загинали при обстрел

Поразена е критична инфраструктура

Украински официални лица твърдят че руските сили продължават да обстрелват Херсон и околните райони от източния бряг на реката, убивайки цивилни.