Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за обстрела на Херсон от руска страна, като в резултат на ударите са загинали петима души, а други 20 са ранени, предава УНИАН.

"Страната терорист продължава да разпространява руския свят под формата на обстрел на цивилното население в Херсон. В събота сутринта, на Бъдни вечер, в централната част на града. Това не са военни съоръжения, това не е война по правилата. Това е терор, това са убийства с цел сплашване и удоволствие", написа Зеленски.

Припомняме, че на 15 декември Русия отново обстрелва града и тогава загинаха двама души, а целият град остана без електриество, а ден по-рано беше обстрелвана сградата на областната администрация, която се намира на централния площад в града.

Украинските сили си върнаха контрола над Херсон от Русия на 11 ноември и бяха посрещнати с дни на празненства на площада. Президентът Володимир Зеленски посети града дни по-късно, за да приветства края на руската окупация.

Украински официални лица твърдят че руските сили продължават да обстрелват Херсон и околните райони от източния бряг на реката, убивайки цивилни.

Британското разузнаване: Русия продължава тежкия обстрел на Херсон

Британското разузнаване: Русия продължава тежкия обстрел на Херсон

Градът е уязвим, тъй като е в обсега на повечето руски артилерийски системи