Кипър официално е поискал помощ от Европейския съюз за овладяване на огромните пожари, бушуващи от 3 дни на острова. Отговорът на Брюксел се очаква по-късно тази вечер. 

При съгласие ще бъдат активирани координирани сили от други страни членки, за да помогнат в гасенето на огъня. Желанието на Кипър е да бъдат изпратени повече противопожарни самолети.

Президентът Никос Анастасиадис, който е бил в района на бедствието, определи положението като трагично.

Вече повече от 30 часа на няколко фронта се води битка с огромния пожар, избухнал на 50 км югозападно от столицата Никозия, който продължава да е извън контрол. В гасенето му участват общо 16 хеликоптера и самолети от Кипър, Великобритания, Израел и Гърция, 66 сухоземни противопожарни машини, над 300 служители от държавни агенции, както и доброволци.

Продължава и евакуирането на жителите на села в региона. Спасителните операции са затруднени от тежките метеорологични условия – силен вятър и 40-градусови температури, заради което дори загасени огнища отново се разпалват.

По досегашна оценка в района на бедствието вече са унищожени около 15 кв. км гори. Това е най-големият пожар на територията на страната от юни 2007 г. насам, когато са били унищожени 10 кв. км.