В Кипър е открит нов вариант на коронавируса. Той е наречен Делтакрон, тъй като е комбинация от съществуващите Делта и Омикрон, съобщи БНР. Според здравното министерство на страната няма място за безпокойство.

Новият вариант е идентифициран в Лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология на Университета на Кипър, съобщи нейният ръководител проф. д-р Леонтиос Кострикис.

До края на декември в нея са извършени задълбочени генетични анализи на 1377 проби, в 25 от които е открит новият вариант.

Кипър въвежда задължителен PCR тест преди влизане в страната

Кипър въвежда задължителен PCR тест преди влизане в страната

Мерките влизат в сила от утре

Той се базира на генетичния фон на варианта Делта, като съдържа и генетични мутации на Омикрон, затова е наречен от учените Делтакрон /Deltacron/.

По-често се среща при хоспитализирани с коронавирус пациенти, посочи проф. Кострикис.

Резултатите са част от епидемиологично проучване за откриване на варианти на коронавируса в Кипър, провеждано от Министерството на здравеопазването в сътрудничество с Университета на Кипър и биотехнологична компания.

Министърът на здравеопазването Михалис Хаджипанделас приветства днес научното откритие на кипърските учени, което според него поставя Кипър на картата на света по здравни проблеми.

Кипър съобщи за първи случаи на Омикрон

Кипър съобщи за първи случаи на Омикрон

Заразените са трима, пътували са в чужбина…

Новият вариант не е повод за притеснение, тъй като е комбинация от две мутации, които вече съществуват в страната, подчерта министърът.