Правителството на Република Кипър прие решение за въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщиха от външно министерство. По информация на посолството ни в Никозия, считано от 4 януари 2022 г. всички граждани, включително ваксинираните и преболедувалите коронавирус, следва да представят PCR тест, направен до 48 часа преди пристигането им в Кипър.Това съобщи schengenvisainfo.

Припомняме, че от 6 декември кипърските власти въведоха задължителен PCR тест за всички пристигащи, който се извършва за собствена сметка при влизане в страната. Таксата за теста e в размер на 15 евро на летище Ларнака и 19 евро на летище Пафос. Гражданите следва да си направят и бърз антигенен тест в рамките на 72 часа от пристигането си в Кипър, като той се извършва безплатно в определените от министерството на здравеопазването места срещу представяне на документ за самоличност и бордна карта. Освободени от изискването за бърз тест са ваксинираните с бустерна доза ваксина срещу коронавирус.

От началото на огнището на COVID-19 общо 154 926 души са дали положителна проба за коронавирус в Кипър, докато 630 души са загубили живота си поради вируса през същия период въз основа на данни, предоставени от Световната здравна организация (СЗО). Същият източник показва, че Кипър е регистрирал над 8100 случая на инфекция с COVID-19 и седем смъртни случая през последните седем дни.

Кипър съобщи за първи случаи на Омикрон

Кипър съобщи за първи случаи на Омикрон

Заразените са трима, пътували са в чужбина…

В тази връзка по-рано министърът на здравеопазването Михалис Хаджипантелас подчерта, че "епидемиологичните показатели бързо се влошиха... с възможност за увеличаване на приема на пациенти в болница", като посочи, че властите на страната ще затегнат правилата за влизане, за да поддържат епидемиологичните ситуацията е под контрол.

Настоящите правила, наложени от правителството на Кипър, означават, че пътниците, включени в зеления списък, който се състои от територии, считани за епидемиологично безопасни, също трябва да представят отрицателен резултат от теста за COVID-19 при пристигането си в тази страна.