Около 45 млн. души в Южна Африка са несигурни по отношение на изхранването си, като броят на хората, които нямат достъп до адекватна достъпна и питателна храна, се е увеличил с 10% в сравнение с миналата година, съобщиха от Световната продоволствена програма, цитирани от "Асошиейтед прес". 

Пандемията от новия коронавирус (COVID-19), съчетана с климатичните промени и изпадналите в затруднение икономики на няколко страни, са основните причини за продоволствената несигурност, заявиха международни хуманитарни организации в уебинар, организиран от Асоциацията на чуждестранните кореспонденти от Южна Африка.

Африка с 1 284 440 случая на COVID-19

Африка с 1 284 440 случая на COVID-19

Смъртните случаи в Африка са достигнали 30 854, а възстановилите се - 1 022 027

Зимбабве е най-тежко засегнатата страна, като броят на хората, които не са сигурни по отношение на изхранването, ще достигне 8,6 млн. души до края на тази година, уточни директорът на Световната продоволствена програма в Южна Африка Лола Кастро.

"Ще видим нива на продоволствена несигурност, които никога не сме виждали от много години", в 13 от 16-те страни в региона, уточни Кастро.

"Имаме основни хронични причини, които познаваме много добре и те основно са свързани с климатични шокове... суша, наводнения или големи циклони", каза Кастро.

Тя допълни, че COVID-19 е допълнителна извънредна ситуация, която е ударила неимоверно поминъка на много бедни хора в региона. Блокадите направиха голям брой хора безработни, увеличавайки продоволствената несигурност.

Много фермери, особено жени, са били сериозно засегнати от COVID-19 и нейното въздействие върху производството на храни.

Над 30 000 жертви на коронавируса в Африка

Над 30 000 жертви на коронавируса в Африка

Продължава да се наблюдава постоянен ръст на заразени

"Южна Африка се сблъсква с въздействието на климатичните промени през последните четири години без прекъсване. ... Свидетелка бях на краткотрайната надежда в очите на хората през последните четири години, когато семена се разпространяват или разменят с надеждата за по-добър добив през следващия сезон, само за да бъдат разочаровани от още климатични бедствия", каза тя.

"COVID-19 разкрива съществуващите системни слабости на регионалните политики, предназначени да развият устойчива продоволствена сигурност. Това включва разчитане на внос за селскостопанска продукция за доставка на храни", допълва Кастро.

Земеделският производител от Зимбабве Джулиет Хоув заяви, че липсата на достъп до вода и пазарите също са основни проблеми за дребните фермери в нейната страна.

Според Хоув ограниченията за придвижването във връзка с COVID-19 пречат на дребните фермери да пътуват до пазарите, за да продават семена и да произвеждат продукти, намалявайки способността им да печелят доходи.

Южна Африка разследва COVID-19 злоупотреби за 30 млрд. долара

Южна Африка разследва COVID-19 злоупотреби за 30 млрд. долара

Още преди месец започна разследване за потенциална корупция