Изпълнителният директор на компанията „Бритиш Петролиум" Тони Хейуърд бе засипан от критики и въпроси около екологичната катастрофа в Мексиканския залив, причинена от потъването на нефтената платформа на 22 април.

Днес е неговото изслушване пред Конгреса, което последва срещата на ръководството на BP с президента на САЩ Барак Обама. Припомняме, след нея стана ясно, че „Бритиш Петролиум" ще изплати 20 милиарда долара по искове заради причинени щети от бедствието.  

БиБиСи съобщава, че особено остър към Хейуърд е бил конгресменът Хенри Ваксман. Според него BP не е преценила възможните рискове при започването на сондажните дейности. Kомпанията не е взела необходимите мерки, за да предотврати подобна катастрофа.

Ваксман каза още, че Конгресът разполага с необходимите доказателства, които доказват безспорната вина на компанията за това, че не е преценила рисковете.

Не можем да намерим нито едно доказателство, че вие сте взели под внимание опасността, която е била налице пред BP, заяви той. Прегледали сме над 30 000 страници от ваши документи, включително е-мeйлите ви. В тях няма нито един мейл или страница, които да показват, че вие сте обърнали и най-малко внимание за възможния риск, посочи конгресменът.

Световните медии цитират изказвания и на други конгресмени, които не са спестили критики към изпълнителният директор на BP.

Според демократа Барт Ступак BP e разпространила занижени цифри за размера на разлива, които най-вероятно са довели до по-слаба реакция срещу катастрофата. 

Започвайки изказването си пред Конгреса, Хейуърд първо изрази своите съболезнования на близките на 11-те загинали работници в тежкия инцидент в Мексиканския залив. Шефът на BP добави, че съжалява за катастрофата, причинена от компанията.

Разбирам сложността на ситуацията, страховете и критиките, които продължават, посочи той. Хейуърд каза още, че се надява изплащането на 20-те милиарда долара обезщетения на пострадалите от бедствието да възвърне доверието във BP.

АП отбелязва, че преди Хейуърд да започне да говори пред Конгеса от залата е била изведена жена, която е започнала да крещи, отправяйки упреци към него. Вие трябва да бъде обвинен за престъпление, е викала Даян Вилсон. Жената е била отстранена от намиращите се в залата полицаи.

Изслушването на шефа на компанията пред Конгреса продължава.