Европейската комисия представи планове за реакция на Европейския съюз в подкрепа на усилията на страните партньори на Общността да се справят с пандемията от новия коронавирус (COVID-19).

Колективните действия на ЕС ще се съсредоточат върху справянето с непосредствената здравна криза и произтичащите от нея хуманитарни нужди, укрепването на здравеопазването в държавите партньори, водоснабдяването и канализацията, техния изследователски капацитет и готовността им да се справят с пандемията, както и смекчаването на социално-икономическите последици.

В подкрепа на тези действия ЕС ще осигури финансова помощ за държавите партньори, възлизаща на повече от 15,6 млрд. евро от съществуващите ресурси за външни действия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира в тази връзка: "За вируса няма граници. Настоящото предизвикателство пред света налага силно международно сътрудничество. Европейският съюз работи неуморно, за да пребори пандемията. Всички знаем, че само заедно можем да спрем разпространението на коронавируса по света. За тази цел ЕС скоро ще организира виртуална донорска проява за мобилизирането на финансиране и подкрепа, необходими на Световната здравна организация (СЗО) за действията ѝ в полза на най-уязвимите държави."

Върховният представител за външната политика, който е и заместник-председател на Еврокомисията, Жозеп Борел добави: "Правим всичко възможно, за да предоставим подкрепа на нашите граждани, но трябва също да помогнем на нашите партньори — непосредствени и по-далечни съседи, да се справят с въздействието, което пандемията ще окаже върху тяхната стабилност, поминък и сигурност, тъй като техните проблеми са и наши проблеми. Става въпрос за световна борба и ние ще я спечелим или загубим заедно. Сътрудничеството и съвместните усилия на международно равнище, както и многостранните решения са пътят към истинска световна програма за бъдещето."

Еврокомисарят по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен обясни: "Няма да сме в безопасност, докато коронавирусът заплашва живота на хората някъде по света. Това е същината на международните сътрудничества и партньорства. Трябва да работим заедно, за да се справим с общите за нас предизвикателства. С този значителен пакет от мерки Европейската комисия ускорява и оглавява съвместната работа с нашите партньори, особено в Африка, за по-безопасно бъдеще за всички нас."

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи заяви: Като част от нашия отговор на пандемията от коронавирус по света пренасочваме над 3,8 млрд. евро от предвидените средства за Западните Балкани и нашите непосредствени съседи на изток и на юг, към действителните им потребности: спешното реагиране на здравната криза, укрепването на здравните системи и смекчаването на социално-икономическите последици от пандемията. Живеем на един континент и можем да успеем само заедно."

От общия пакет от 15,6 млрд. евро, 3,25 млрд. евро са насочени към Африка, в това число 1,19 млрд. евро за съседните държави от Северна Африка. ЕС осигурява общо 3,07 млрд. евро за всички съседи. От тях 2,1 млрд. евро за южните съседи, 962 милиона евро за държавите от Източното партньорство и 800 млн. евро за Западните Балкани и Турция.

Освен това общият пакет включва още 1,42 млрд. евро под формата на гаранции за Африка и съседните държави от Европейския фонд за устойчиво развитие (ЕФУР).

ЕС ще подкрепи Азия и Тихоокеанския басейн с 1,22 млрд. евро, други 291 милиона евро ще бъдат отпуснати за региона на Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн, 918 млн. евро за подкрепа на нашите партньори в Латинска Америка и Карибския басейн и 111 млн. евро за подкрепа на отвъдморските държави и територии.