Предизвикателствата пред социалното дистанциране на хората бяха подчертани от данните, публикувани от Google за 131 страни, показващи дали посещенията в магазини, паркове и работни места са спаднали през март, когато много държави издадоха заповеди за оставане вкъщи, за да овладеят разпространението на епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

Испания изпревари Италия след нови 932 починали и 7472 заразени с коронавирус за ден
Обновена

Испания изпревари Италия след нови 932 починали и 7472 заразени с коронавирус за ден

Потвърдени са 7472 нови случая на заразени, с които достигат 117 710

Въпреки че посещенията в супермаркети и хранителни магазини са нараснали в Сингапур, Великобритания и на други места, след като бяха наложени ограничения за пътуване, посещенията в места за търговия на дребно и места за отдих са спаднали с 26% в Япония, където властите бяха доста умерени при налагането на мерки за социално дистанциране, но където призивите нарастват ежедневно за въвеждане на извънредно положение. Посещенията на работното място са спаднали само с 9%.

Анализът на данните за местоположението на Google от милиарди телефони на потребителите е най-големият публичен набор данни, който помага на здравните власти да преценят дали хората спазват мерките за стоене вкъщи и други подобни заповеди, издадени в целия свят.

Над 1000 са вече жертвите на коронавируса в Германия

Над 1000 са вече жертвите на коронавируса в Германия

Заразените в страната са близо 80 000

Докладите на Google показват графики, които сравняват движението на хората в периода между 16 февруари до 29 март в метрото, жп и автогари, хранителни магазини и други масови места с петседмичния период по-рано тази година.

В Италия, засега най-засегнатата страна от коронавируса, посещенията на места за търговия на дребно и отдих, включително ресторанти и киносалони, са спаднали с 94%, докато посещенията на работните места са намалели с 63 процента.

Отразявайки тежестта на кризата там, посещенията на хранителни магазини и аптеки в Италия са спаднали с 85%, а посещенията в парковете са намалели с 90 на сто.

В САЩ, щата Калифорния, който беше първият, поставен под пълна карантина, наполовина са намалели посещенията на места за търговия на дребно и отдих.

За разлика от Калифорния, в щата Арканзас, който беше един от малкото щати без наложена пълна блокада, подобни посещения са спаднали с 29%, което е най-ниското за щат в САЩ.

В Мексико не планират да затварят границите, въпреки коронавируса

В Мексико не планират да затварят границите, въпреки коронавируса

Това съобщи мексиканският здравен министър Уго Лопес-Гател