Рекорден ръст от 83 883 новозаразени с коронавируса през последните 24 часа е регистрирала Индия, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 3 853 406 души, съобщават световните осведомителни агенции. 

Това е най-големият ръст заразени в рамките на денонощие, регистриран от която и да е страна от началото на пандемията и приближава Индия до Бразилия, която е втората най-засегната държава в света.

Индия счупи световния рекорд по ръст на заразените за денонощие

Индия счупи световния рекорд по ръст на заразените за денонощие

Епицентърът на заразата се измества към южноазиатския гигант

Броят на починалите от началото на епидемията в Индия се увеличи до 67 376 души, като през последното денонощие са починали още 1 043 души, уточниха от индийското министерство на здравеопазването.

Здравните власти посочват, че Индия, втората по население страна в света, има "едно от най-ниските нива на смъртност от COVID-19 в света", като делът е намалял до 1,76% при средна световна стойност от 3,3%.

Индия значително увеличи тестването - 1,17 милиона проби са били изследвани в най-големия брой тестове за ден досега. Общо от началото на епидемията в страната са извършени 45,5 млн. теста.

Въпреки че много новозаразени са в селските райони, градове като столицата Ню Делхи също регистрират нарастване на заразените през последните дни.

В световен мащаб заразените с новия коронавирус надхвърлиха 25 млн. души, като страните затягат ограниченията за контрол на здравната криза. Над 860 000 души са починали по целия свят.

Индия с нов рекорд на заразените с новия коронавирус за 24 часа

Индия с нов рекорд на заразените с новия коронавирус за 24 часа

Починалите са повече от 60 000 души