Индия регистрира най-големия скок в рамките на денонощие на заразени с новия коронавирус (COVID-19) в сравнение с която и да е друга страна от началото на пандемията, след като епицентърът на заразата се измества към южноазиатския гигант, съобщава "Ройтерс".

Регистрираните през последните 24 часа 78 761 новозаразени в Индия надхвърлят предишния рекорд от 77 299 заразени, регистрирани в САЩ на 16 юли.

Индия с нов рекорд на заразените с новия коронавирус за 24 часа

Индия с нов рекорд на заразените с новия коронавирус за 24 часа

Починалите са повече от 60 000 души

Втората по население страна в света вече е с общо 3,54 млн. заразени от началото на епидемията, като е третата най-тежко засегната от пандемията след САЩ и Бразилия, но заразените в Индия в рамките на денонощие надвишават тези на другите две страни вече в продължение на почти две седмици.

Броят на починалите от COVID-19 през изминалото денонощие в Индия е 948 души, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната вече е 63 498 души, показват данните на федералното здравно министерство.

Махаращра, най-богатият и урбанизиран щат в Индия, е регистрирал 331 починали за денонощие.

Въпреки нарастващия брой заразени, министър-председателят Нарендра Моди настоява за връщане към нормалното ежедневие, за да се ограничи икономическият удар, като преди това наложи строги блокади на 1,3 млрд. души в страната.

В Индия осми ден поред над 60 000 заразени с коронавируса

В Индия осми ден поред над 60 000 заразени с коронавируса

Починалите през последните 24 часа са 1 059 души

Федералното министерство на вътрешните работи реши да позволи на подземните влакови мрежи да бъдат отворени отново с някои ограничения в Ню Делхи, столицата на Индия, в която живеят около 20 млн. души.

Метрото ще започне да работи на 7 септември за първи път от март, когато Индия наложи най-строгата блокада в света, за да ограничи разпространението на новия коронавирус.

Кината, басейните, развлекателните паркове и други подобни места ще останат затворени.

Блокадата доведе до мащабни загуби на работни места и икономически спад.

Най-дълбоката рецесия в Индия в историята ще продължи през цялата година.