Иран обяви днес най-големия брой новозаразени с новия коронавирус от близо два месеца насам и предупреди, че най-смъртоносната епидемия в Близкия изток се влошава в някои области на страната, съобщава "Франс прес".

Правителството до голяма степен отмени ограничителните мерки, които беше наложило, след като първите заразени в Иран бяха потвърдени през февруари, но следи за увеличаване на броя на заразените.

Говорителят на министерството на здравеопазването обяви, че в цялата страна през последните 24 часа са били регистрирани 2 819 новозаразени, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 146 668 души.

Това е най-големият брой новозаразени в Иран в рамките на 24 часа от 2 април насам.

Новозаразените се увеличават, откакто достигнаха близо двумесечно дъно на 2 май.

Говорителят на здравното ведомство уточни, че още 50 души са починали от новия коронавирус през изминалото денонощие, с което общият брой на жертвите вече е 7 677 души.

Досега правителството възстанови блокадата само на една провинция - Хузестан, която се намира на границата с Ирак в югозападната част на страната. За провинцията продължава да важи код "червено", най-високото ниво на опасност. 

"Провинциите Хорасан Разави, Източен и Западен Азербайджан, Лорестан, Кюрдистан, Керманшах, Хормозган и Мазандаран също са в критична ситуация", изтъкна говорителят на иранското здравно министерство.