Испания отчете още 399 починали от новия коронавирус през последните 24 часа, което потвърждава низходящата тенденция при починалите, след като вчера жертвите бяха 410 души, съобщават испанските здравни власти.

Това е най-малкият брой жертви за денонощие от четири седмици насам. 

С това общо 20 852 души са починали от болестта в Испания от началото на епидемията.

Голям спад на жертвите на коронавируса в Испания за 24 часа

Голям спад на жертвите на коронавируса в Испания за 24 часа

Жертвите вече са общо 20 453 души

През последното денонощие регистрираните новозаразени са 4 266 души, с което общият брой на заразените са вече общо 200 210 души, като от тях над 80 000 са се възстановили.

Очаква се испанският премиер Педро Санчес да поиска утре от парламента да удължи блокадата на страната до 11 май.

От 27 април се очаква родителите да могат да извеждат деца на възраст под 12 години за тренировки, въпреки че има оплаквания, че това оставя 12-16-годишните деца затворени.

Испания надхвърли 20 000 починали от новия коронавирус

Испания надхвърли 20 000 починали от новия коронавирус

През последното денонощие са починали още 565 души

Испания е се нарежда на трето място в света по брой на жертвите по време на пандемията, като по този показател изостава само от САЩ и Италия. По брой на заразените страната е на второ място след САЩ.  

Все още няма признаци за премахване на ограниченията, при които на хората е разрешено да напускат домовете си само за да работят, да купуват храна или по медицински причини, въпреки че нараства натискът за освобождаване на хората за кратки периоди за физическа активност на открито.

Междувременно стана ясно, че испанското правителство ще предложи на своите партньори от Европейския съюз да създадат фонд на стойност 1,5 трлн. евро за възстановяване, финансиран чрез безсрочен дълг на държавите, които са най-силно засегнати от кризата с коронавируса.

Премиерът Педро Санчес ще очертае предложението пред своите европейски колеги по време на срещата на лидерите на страните членки ЕС в четвъртък, в опит да ръководи преговорите, търсейки приемливо решение, след като Холандия и Германия отхвърлят издаването на общ дълг, каза източник от външното министерство пред "Ройтерс".

Новият фонд, предложен от Испания, ще бъде финансиран от постоянен дълг, подкрепен от бюджета на ЕС, а страните ще го отчитат като трансфери, а не като дълг.