Продължаващата епидемия от коронавирусна болест (COVID-19) е пагубна, въпреки широкото прилагане на мерките за контрол. Огнището в Ухан, столицата на провинция Хубей в Китай и бързо се разпространи в различни региони на Хубей и във всички други китайски провинции, пише в свое изследване "Лансет".

Както е регистрирано от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (Китай CDC), до 16 февруари 2020 г. е имало 70 641 потвърдени случая и 1772 смъртни случая поради COVID-19, със средна смъртност около 2,5%.

Въпреки това, задълбоченият анализ на тези данни показва ясни различия в степента на смъртност между Ухан (> 3%), различни региони на Хубей (около 2,9% средно) и в другите провинции на Китай (около 0,7%) средно).

Твърдим, че това вероятно е свързано с бързата ескалация на броя на инфекциите около епицентъра на огнището, което е довело до недостатъчност на средствата за здравеопазване, като по този начин се отразява негативно на резултатите от пациентите в Хубей.

Коронавирус: Не мутира, средната възраст на заболелите е 51 г., смъртността е 3-4%

Коронавирус: Не мутира, средната възраст на заболелите е 51 г., смъртността е 3-4%

От СЗО потвърдиха за 80% спад на случаите в континентален Китай

Ако приемем, че средните нива на здравеопазване са сходни в цял Китай, по-високият брой инфекции в дадена популация може да се счита за косвен индикатор за по-голяма тежест на здравеопазването.

Графиката на смъртността срещу честотата на COVID-19 (съвкупният брой потвърдени случаи от началото на огнището, на 10 000 население) показа значителна положителна корелация, което предполага, че смъртността е свързана с тежестта за здравеопазването.

В действителност съществуват значителни регионални различия в наличността и достъпността на ресурсите в здравеопазването в Китай. Такива различия могат отчасти да обяснят ниските нива на смъртност - въпреки големия брой случаи - в най-развитите югоизточни крайбрежни провинции, като Джеджианг (0 смъртни случая) сред 1171 потвърдени случая) и Гуангдонг (четири смъртни случая сред 1322 случая (0,3%).

Китайското правителство осъзнава логистичните препятствия, свързани с медицинските доставки в епицентъра на огнището, и се стреми да ускори доставките, да мобилизира големите и силни медицински сили в страната и бързо да изгради нови местни медицински заведения.

Тези мерки са от съществено значение за овладяване на епидемията, защита на здравните работници на първа линия и смекчаване на тежестта на резултатите от пациента.

Признаването на потенциалната връзка на смъртността с наличието на ресурси за здравни грижи може да помогне на други региони, които сега започват да се борят с това огнище, да бъдат по-добре подготвени.

По-важното е, че COVID-19 вече засяга все повече държави и територии по целия свят, включително северноафриканска страна, ситуацията в Китай може да помогне за информиране на други региони с ограничени ресурси за това как да се подготвят за евентуални локални огнища.

Китай очаква да поеме контрол над коронавируса до края на април

Китай очаква да поеме контрол над коронавируса до края на април

Представителят добави, че първият коронавирус е потвърден в Китай, но източникът на вируса може би не е от Китай

Според Световната здравна организация - СЗО, "този вирус има пандемичен потенциал и СЗО предоставя инструментите на всяка страна да се подготви съответно".

Всички страни, независимо дали имат случаи или не, трябва да се подготвят за потенциална пандемия.

Всяка страна трябва да е готова да открие случаите рано, да изолира пациентите, да проследи контактите си, да предостави качествена клинична помощ, да предотврати появата на огнища и да предотврати предаването на общността.

Има три приоритета: Първо, всички страни трябва да дават приоритет за защитата на здравните работници.

Второ, ние трябва да ангажираме общностите, за да защитим хората, които са най-застрашени от тежко заболяване, особено възрастните хора и хората със здравни състояния.

И трето, ние трябва да защитим най-уязвимите страни, като правим всичко възможно да ограничим епидемиите в страни с капацитет да го направим.

За да подкрепи страните, СЗО публикува насоки за оперативно планиране в подкрепа на готовността и реакцията на страните.

75 800 са с коронавирус в Ухан към 25 януари, според изследване в "Лансет"

75 800 са с коронавирус в Ухан към 25 януари, според изследване в "Лансет"

"Големи градове в чужбина с близки транспортни връзки до Китай, могат да са огнище"

Тези насоки предоставят стъпка по стъпка ръководство с конкретни действия в съответствие с осем области - или стълбове:

Координация, планиране и мониторинг на ниво държава; Комуникация на риска и ангажираност на общността; Надзор, екипи за бързо реагиране и разследване на случая; Точки за влизане; Национални лаборатории; Превенция и контрол на инфекциите; Управление на случаи; И оперативна поддръжка и логистика.

"Ние не просто се борим да съдържаме вирус и да спасяваме човешки животи. Ние също се борим за ограничаване на социалните и икономическите щети, които глобалната пандемия може да нанесе", коментира ръководителят на СЗО.

"Работим със Световната банка и МВФ, за да оценим потенциалното икономическо въздействие на епидемията и да разработим стратегия и варианти на политика за смекчаване. Ние сме в постоянен контакт с ръководителите на двете организации".

Той обясни, че "за пореден път това е време за глобална солидарност - политическа солидарност, техническа солидарност и финансова солидарност. Това е единственият начин да предотвратите заразата и да спасите живот".

Проучване сред 44 000 заразени с коронавирус показва 2,3% смъртност

Проучване сред 44 000 заразени с коронавирус показва 2,3% смъртност

Най застрашени са хора със сърдечно-съдовите заболявания, диабет, хронични респираторни заболявания и хипертония