Здравните служители в Китай публикуваха първите подробности за повече от 44 000 случая на Covid-19, в най-голямото проучване от началото на епидемията, съобщава БиБиСи.

Данните от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CCDC) установяват, че повече от 80% от случаите са леки, като най-застрашени са пациентите - възрастни хора. Изследването посочва и високи риск за медицинския персонал. Директор на болницата в град Ухан почина от вируса във вторник.

Хубей, провинция където е Ухан, е най-засегнатата провинция в страната. Докладът на CCDC показва, че смъртността в провинцията е 2,9% в сравнение с 0,4% в останалата част от страната. Резултатите поставят общата смъртност от вируса Covid-19 на 2,3%. Според китайските власти над 12 000 души са се възстановили.

Документът на CCDC, публикуван в понеделник и публикуван в Китайския журнал по епидемиология, разглежда над 44 000 потвърдени случая на Covid-19 в Китай към 11 февруари.

Въпреки че резултатите до голяма степен потвърждават предишните описания на вируса и моделите на инфекция, проучването включва подробна информация за 44 672 потвърдени случая в цял Китай.

Установява се, че 80,9% от инфекциите са класифицирани като леки, 13,8% като тежки и само 4,7% като критични. Броят на смъртните случаи сред заразените, известен като смъртност, остава нисък, но нараства сред хората над 80 години.

Гледайки съотношението на пола, мъжете е по-вероятно за загинат 2,8%, отколкото жените 1,7%.

Проучването също така установява, кои съществуващи заболявания излагат пациентите на риск. То поставя сърдечно-съдовите заболявания на първо място, последвани от диабет, хронични респираторни заболявания и хипертония.

Като посочва риска за медицинския персонал, документът обяснява, че са заразени 3,019 здравни работници, от които 1716 са потвърдени случаи. Петима са починали до 11 февруари, което е последният ден от данните, включени в изследването.

На 13 февруари Китай разшири своята дефиниция как да поставя диагнозата на хората, включително "клинично диагностицирани случаи", които по-рано са броени отделно от "потвърдени случаи".

Това е най-подробното проучване на огнището на коронавирус в Китай. Дава невероятен поглед върху случващото се, но картината далеч не е пълна.

Лекарства срещу ХИВ в комбинация с антивирусен препарат помагали срещу коронавируса?

Лекарства срещу ХИВ в комбинация с антивирусен препарат помагали срещу коронавируса?

Заболелите от коронавируса в Япония достигнаха 520 души

Други учени предполагат, че може да има 10 пъти повече заразени, отколкото са в официалната статистика. Това означава, че общата смъртност вероятно ще бъде по-ниска от тази, отчетена в това проучване.

Докладът също така предполага, че епидемията е достигнала своя връх в края на януари, но е твърде рано да се знае със сигурност. Това, което този анализ ясно описва, е "силно заразен" вирус, който се разпространява "изключително бързо", дори и с "краен отговор" от страна на Китай. Това трябва да бъде предупреждение за останалия свят.

В перспектива, документът открива, че "кривата на епидемията от поява на симптоми" достига пика около 23-26 януари, преди да намалее до 11 февруари.

Изследването предполага, че тенденцията на спад в общата крива на епидемията може да означава "изолация на цели градове, информираност на обществото с критична информация (напр. насърчаване на измиване на ръце, носене на маски и търсене на помощ), с висока честота чрез множество канали, а мобилизиране на многосекторни екипи за бързо реагиране помагат за ограничаване на епидемията ".

Авторите обаче предупреждават, че с много хора, които се връщат от дълга почивка, страната "трябва да се подготви за евентуалното засилване на епидемията".

В отговор на вируса, Китай блокира на Ухан - най-големият град в Хубей - и останалата част от провинцията, въведе и сериозни ограничения за пътуване в цялата страна.

В същото време, генералният секретар на ООН заяви днес, че епидемията от вируси, започнала в Китай, представлява "много опасна ситуация" за света, но "не е извън контрол".

В интервю за "Асошиейтед прес", Антонио Гутериш обясни, че "рисковете са огромни и трябва да сме подготвени в световен мащаб за това".

Гутериш заяви, че за разпространението на вируса в страни с "по-малък капацитет в здравните услуги" ще е необходима голяма международна солидарност.

Египет наскоро съобщи за първия си случай на вируса, като предизвика опасения от разпространението му на Африканския континент.

Пътуването до и от най-засегнатия централен китайски регион бе свързано с първоначалните случаи на COVID-19, потвърдени в чужбина. Но Япония, Сингапур и Южна Корея установиха нови случаи без ясни връзки с Китай или известни досега пациенти, което предизвиква загриженост за разпространението на вируса на местно ниво.

Доклад показващ, че болестта причинява леко заболяване при повечето хора повдига оптимизъм сред световните здравни власти.

Kоронавирус: 1 900 починали, 72 500 болни

Kоронавирус: 1 900 починали, 72 500 болни

Според Китай се наблюдава спад на болните