Русия регистрира скок в броя на заразените с новия коронавирус (COVID-19), докато властите се опитват да насърчат руснаците да се ваксинират, информира "Франс прес".

Според данните на правителството 10 407 са новозаразените през изминалото денонощие, което е най-високият брой от 14 март.

Москва, най-силно пострадалият град в Русия, също отчете нарастване на новозаразените, регистрирайки най-много заразени в рамките на 24 часа от 16 януари насам.

Вече над 5 млн. заразени от началото на коронавирус епидемията в Русия

Вече над 5 млн. заразени от началото на коронавирус епидемията в Русия

Официалният брой на починалите е около 118 500 души

Русия е сред страните, най-силно засегнати от пандемията от коронавируса, като се нарежда на шесто място в света по брой заразени от началото на пандемията. През последното денонощие са регистрирани още 399 починали от COVID-19, с което от началото на епидемията в страната починалите вече са 124 895 души

Но руските власти са обвинявани в омаловажаване на тежестта на пандемията, като отчитат само смъртни случаи, при които коронавирусът е бил основната причина за смърт след аутопсия.

Данни, публикувани от статистическата служба Росстат, показват, че Русия всъщност е регистрирала около 270 000 починали, свързани с вируса, до края на април - повече от два пъти повече от официалния брой.

Русия наложи строг локдаун, когато пандемията за първи път обхвана цялата страна миналата пролет. Но властите отмениха повечето мерки в рамките на няколко месеца, като избраха да защитят затруднената икономика и възложиха надеждите си за ограничаване на заразата с ваксини.

Русия с над 400 000 смъртни случая през пандемията

Русия с над 400 000 смъртни случая през пандемията

Официално се съобщава за 250 000 починали

Властите регистрираха четири домашни ваксини - "Спутник V", нейната еднодозова версия "Спутник Лайт", "ЕпиВакКорона" и "КовиВак".

Въпреки че ваксинационната кампания в Русия стартира в началото на декември преди повечето страни, досега само около 18 млн. руснаци или 12 процента от населението са получили поне една доза ваксина.

Президентът Владимир Путин многократно призовава руснаците да се имунизират, докато властите се опитват да увеличат усилията си за ваксинация.

Според скорошно допитване на независимата социологическа агенция "Левада" над 60 процента от анкетираните са заявили, че не възнамеряват да се ваксинират.

Независими социолози коментират, че колебливостта относно ваксините е знак за срив в доверието между руснаците и властите след десетилетия на пропаганда от страна на Кремъл.