Затваряне с продължителност от две до четири седмици е необходимо, за да се прекъсне трета вълна на коронавируса. Това обяви висш здравен служител в Германия, цитиран от "Ройтерс".

Лотар Вилер, президент на института "Роберт Кох", каза, че прогнозите показвали, че мобилността трябва да бъде намалена много сериозно, за да се спре нарастването на заразените.

Меркел иска контрола над федералните региони и да наложи коронавирус ограничения

Меркел иска контрола над федералните региони и да наложи коронавирус ограничения

Шпан предупреди, че има близо 4500 пациенти в реанимация и ако това продължи, здравна система няма да издържи

"Всеки ден, в който не действаме, губим животи", изтъкна той по време на седмична пресконференция.

От своя страна здравният министър Йенс Шпан настоя, че Германия се нуждае от национално затваряне, за да прекъсне последната вълна на коронавируса в страната,.

Шпан настоя, че социалните контакти трябва да се регулират от вечерен час, ако е необходимо. "Не можем да чакаме, докато клиниките се претоварени. Следователно третата вълна трябва да бъде прекъсната възможно най-скоро", каза той.

Според министъра ситуацията със заразата в Германия все още е напрегната. Ваксинацията върви, но все още не е достатъчно бърза. Шпан подчерта, че интересът към трите налични ваксини в Германия е голям и уточни, че ще осигурят ваксината на AstraZeneca на Бундестага.

Германия обеща да имунизира 20% от населението до началото на май

Германия обеща да имунизира 20% от населението до началото на май

На Германия й е отнело 3 месеца да ваксинира 10% от населението си