Германският канцлер Ангела Меркел планира да поеме контрола от федералните провинции, за да наложи ограничения върху регионите, регистриращи голям брой нови коронавирусни инфекции, съобщи правителствен източник в петък, цитиран от "Ройтерс".

"Федералното правителство планира да представи законопроекти през следващата седмица, в тясна координация с регионите, което включва обвързваща и всеобхватна аварийна спирачка за области с честота от 100 и повече".

При ниво на инфекция под 100 на 100 000 души в продължение на седем дни, регионите ще запазят контрол върху мерките за забавяне на разпространението на вируса.

Германия се бори да се справи с трета вълна на пандемията и Меркел, и няколко регионални лидери призоваха за кратко, рязко блокиране, докато страната се опитва да ваксинира повече хора.

Германия обеща да имунизира 20% от населението до началото на май

Германия обеща да имунизира 20% от населението до началото на май

На Германия й е отнело 3 месеца да ваксинира 10% от населението си

Броят на потвърдените случаи на коронавирус се е увеличил с 25 464, което е 3576 повече от седмица по-рано, а 7-дневната честота е 110,4, показват данни на Института Робърт Кох - RKI за инфекциозни заболявания в петък.

Но RKI предупреди, че цифрите може да са такива дългия уикенд за Великден, добавяйки, че се очакват надежден брой на случаите около средата на следващата седмица.

Срещата на канцлера Меркел и лидерите на 16 германски провинции, планирана за понеделник, на която те трябваше да обсъдят удължаване на ограниченията на COVID, е отменена, заяви правителственият източник пред "Ройтерс".

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди в петък, че са необходими национални мерки, за да се преодолее възможно най-бързо настоящата вълна от коронавирусни инфекции.

Той каза пред журналисти, че в момента в Германия има близо 4500 пациенти в реанимация, добавяйки: "Ако това продължи, това ще бъде твърде много за нашата здравна система."

Шпан заяви, че социалните контакти трябва да се регулират от вечерен час, ако е необходимо. "Не можем да чакаме, докато клиниките се претоварят. Следователно третата вълна трябва да бъде прекъсната възможно най-скоро".

Според министъра ситуацията в Германия все още е напрегната, ваксинацията все още не е достатъчно бърза и подчерта, че интересът към трите налични ваксини в Германия е голям и ще предоставят ваксината AstraZeneca на Бундестага.

МВФ: Германската икономика вече не се справя с пандемията

МВФ: Германската икономика вече не се справя с пандемията

Заради недоброто политическо управление на кризата...