Прогнозите за германската икономика не са оптимистични, оценките са лоши, според експертите на МВФ. Германия явно плаща сметката за недоброто политическо управление на кризата, макар МВФ да не го казва директно, отбелязва Дойче веле.

През първия етап на пандемията германската икономика се справяше добре. Но това вече не е така. В междинния доклад на Международния валутен фонд (МВФ) прогнозите за германската икономика не са особено оптимистични за Германия, дадената оценка на страната не е добра.

Прогнозираният ръст на брутния вътрешен продукт на Германия за 2021-а година е 3,6 процента. Или с едва 0,1 процент повече от прогнозата на МВФ преди три месеца. Така Федералната република се оказва на последното място по икономическата динамика сред основните индустриални държави. За САЩ прогнозите за БВП бяха повишени с 1,3 процентни пункта, за Италия - с 1,2 процентни пункта, за Индия с един процентен пункт, за Китай и Франция - с 0,3 процентни пункта.

Очакванията за германската икономика са лоши не само по отношение на динамиката. Дори с прогнозиран темп на растеж от 3,6 процента, Германия се класира на по-ниски позиции в доклада на МВФ. Само в Япония се очаква по-малък ръст.

Ръстът от 3,6 на сто за Германия в никакъв случай не е впечатляващ. През 2010-а и 2011-а - годините след финансовата криза, растежът в Германия е значително по-висок - съответно 4,2 и 3,9 процента.

МВФ прогнозира рекорден ръст на глобалния БВП

Очаква се тази година глобалният БВП да нарасне с шест процента - рекордна стойност, откакто МВФ прави своите изчисления вече 40 години. Миналата година американската икономика се сви с 3,5 на сто, но въпреки това МФВ очаква тя да се увеличи с 6,4 процента тази година.

Германия явно плаща сметката за лошото политическо управление на кризата. В своя анализ МВФ предпочита да говори дипломатично за опасно разминаващи се икономики, тъй като напредъкът във ваксинацията върви с различни темпове във всички държави и политиците реагират по различен начин на кризата. Действително Германия изостава значително от другите страни с имунизациите, особено от Великобритания. Експертите на МВФ смятат, че британската икономика например ще нарасне с 5,3 процента.

МВФ очаква сериозен ръст и в световната търговия. Експертите прогнозират покачване с 8,4 процента. След почти десетилетие, в което развитието на търговията или изоставаше, или само малко надхвърляше глобалния брутния вътрешен продукт - процес, който някои наблюдатели определят като деглобализация - глобализацията отново ще се ускори. И през 2022-а година се очаква търговията да нарасне значително по-бързо от БВП.

Европа е далеч зад Китай и САЩ

Слабият растеж на Германия ще има геополитически последици. Европа изостава все повече и повече зад Китай и САЩ в глобалната надпревара на икономическите суперсили. Икономиката на САЩ изпревари европейската още през 2011-а година, скоро и Китай може да постигне това. Което би било още един проблем за Стария континент, който отдавна си е поставил задачата да бъде най-иновативната и благоприятна за растеж икономическа зона в света.

МВФ, създаден за управлението на глобални валутни и дългови кризи, сега косвено призовава за натрупване на дълг. Ръстът на американския дълг поради огромните разходи за справяне с пандемията не буди сериозна тревога, казва главната икономистка на организацията Гита Гопинат. Заради ниските лихвени проценти Америка може лесно да обслужва дълговете си. Гопинат допълва, че последният пакет стимули в размер на 1,9 трилиона щатски долара е подобрил перспективите за глобален растеж и възстановяването на САЩ с няколко месеца преди държавите в еврозоната.

МВФ прогнозира 6% ръст на световната икономика през 2021 г.

МВФ прогнозира 6% ръст на световната икономика през 2021 г.

2021 г. се очаква да бъде най-силната от 1976 г.