Над 10 пъти повече хора в Германия вероятно са били заразени с новия коронавирус в сравнение с официално регистрираните. Това са заключили изследователи от Университета в Бон след полеви тест в един от най-тежко засегнатите градове в страната.

Резултатите от предварителните проучвания, които все още не са подложени на научна проверка за публикуване в научно списание, служат като напомняне за опасностите от заразяване от нерегистрирани носители на вируса, някои от които не показват никакви симптоми, посочват изследователите.

Германия: Може да отнеме години за създаването на ваксина против Covid-19

Германия: Може да отнеме години за създаването на ваксина против Covid-19

Йенс Шпан направи коментара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с прогноза, че ваксина може да бъде създадена до края на 2020 г.

Данните се публикуват, след като Германия днес предприе още стъпки за облекчаване на ограниченията, като музеите, фризьорските салони, църквите и още автомобилни фабрики се отварят отново при строги условия.

Около 1,8 млн. души, живеещи в Германия, трябва да са били заразени, над 10 пъти повече от около 165 000 официално регистрирани заразени досега, заключи екипът, ръководен от медицинските изследователи Хендрик Стреек и Гюнтер Хартман.

"Резултатите могат да помогнат за по-нататъшно подобряване на моделите за изчисляване на разпространението на вируса. Досега основните данни са сравнително слаби", изтъква Хартман.

Германия с капацитет за 900 000 теста за Covid-19 на седмица

Германия с капацитет за 900 000 теста за Covid-19 на седмица

Миналата седмица в страната са извършени 470 000 теста

Екипът е анализирал проби от кръвта и носа от случайна извадка от 919 души, живеещи в град в община Хайнсберг на границата с Холандия, който беше сред тези с най-много жертви от COVID-19 в Германия.

За да стигнат до оценката си, изследователите поставят броя на известните жертви в града от COVID-19 спрямо по-голямата оценка на местните хора с предшестваща инфекция, както е показано от данните на кръвните тестове за антитела, и са отнесли процента от 0,37% към смъртността в цялата страна.

Те са установили също, че около всеки пети от заразените не показва симптоми.

Германия: 54 починали от COVID-19

Германия: 54 починали от COVID-19

Берлин отчита спад