Германските лаборатории достигнаха капацитет от близо 900 000 теста за коронавирус на седмица, обяви здравният министър Йенс Шпан пред журналисти в Берлин, цитиран от АФП.

Правителството планира да разшири тестовете сред здравните работници.

"Фолксваген" настоя Германия да "удари рамо", печалбата рязко намаляла

"Фолксваген" настоя Германия да "удари рамо", печалбата рязко намаляла

Иска стимули за потребителите за повишаване на търсенето на автомибили

Днес ние имаме теоретично възможен капацитет за почти 900 000 теста на седмица в Германия, ако материалите за тези тестове са достъпни, съобщи Шпан.

Миналата седмица в страната са извършени 470 000 теста, което подсказва, че не се използва пълният капацитет, за да се предотврати възникването на огнища сред здравните работници в болниците и домовете за медико-социална грижа.

29% от фирмите в Германия могат да оцелят до 3 месеца

29% от фирмите в Германия могат да оцелят до 3 месеца

Анкетата показва също, че 52,7% казват, че могат да оцелеят до 6 месеца

Институт "Роберт Кох" е изчислил, че заразяването или степента на възпроизвеждане на коронавируса в Германия е около 0,9, което означава, че 10 души с коронавирус заразяват други деветима. Тези данни накараха федералните и регионални власти да разхлабят някои ограничителни мерки.

По-рано днес стана ясно, че от началото на епидемията в Германия има близо 160 000 заразени, от които 6 314 души са починали - много по-малко от другите големи страни в Европейския съюз.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,9 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 204 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,1 млн. случая и над 217 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 935 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".