Германският автомобилен гигант "Фолксваген" призова германското правителство да помогне за повишаване на търсенето на автомобили, след като пандемията от новия коронавирус е предизвикала голям спад в оперативната печалба за първото тримесечие на компанията, като най-големият производител на автомобили в света предупреди и за трудно второ тримесечие, съобщава "Ройтерс".

"Нуждаем се от бързо решение за стимулиране на купувачите", каза главният финансов директор Франк Уитер преди срещата между политици и лобисти в Берлин за вземане на решение за потенциален план за стимули за съживяване на търсенето.

Продажбите на автомобили по целия свят се сринаха, след като мерките за овладяване на пандемията наложиха затварянето на производствени линии и шоуруми, лишавайки производители от толкова необходими пари за инвестиции.

"Фолксваген" също така предупреди, че планираното увеличение на дивидентите може би трябва да бъде преразгледано. През февруари компанията предложи повишаване на дивидента до 6,50 евро на обикновена акция, спрямо 4,80 евро през 2018 г. и 6,56 евро на привилегирована акция, спрямо 4,86 ​​евро.

Очаква се продажбите на леки автомобили в световен мащаб да спаднат с 15% -20%, прогнозира "Фолксваген"

По-рано този месец германският автомобилен гигант заяви, че продажбите на автомобили за първото тримесечие са спаднали с 23% спрямо същия период на предходната година, което е довело до намаляване на оперативната печалба с 81% през първото тримесечие на годината.