Кран се срути на корабостроителница на "Самсунг Хеви Индъстрис" в Южна Корея. Загинаха шестима работници, а други 22 са ранени, съобщава "Асошиейтед прес".

Спасители издирват хора, затрупани под развалините, след като 32-тонен кран падна на кораб на корабостроителницата на остров. Компанията съобщи, че кранът се сблъскал с друг кран преди да падне върху кораба.

Всички загинали са били работници, наети от различни подизпълнители на Самсунг. Трима от пострадалите са с тежки наранявания.

"Самсунг" е третият по големина в света строител на кораби след южнокорейските "Хюндай Хеви Индъстрис" и "Дау Шипбилдинг и Марин Инженеринг".

Промишлеността търпи преструктуриране от 2014 г., след спад заради понижаващите се цени на петрола и по-слабата световна търговия. Десетки хиляди работници загубиха работата си на острова, на който са базирани много корабостроителници и подизпълнители. Голям брой работници, много от които наети от подизпълнители, са загинали при инциденти по време на работа.

Днешният инцидент се случва, когато много хора по света се включват в шествия за Първи май за правата на работниците.

Работниците в Южна Корея имат право на платен почивен ден на 1 май, но е практика много от тях да работят. "Самсунг Хеви" обяви, че по време на инцидента на корабостроителницата са работили 15 000 души.