Кремъл заяви във вторник, че Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити, и отхвърли предложението на редактор на държавен телевизионен канал Москва да взриви термоядрено устройство в Сибир като предупреждение към запада, предава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин, който управлява най-голямата ядрена сила в света , многократно е предупреждавал Запада, че всяка атака срещу Русия може да провокира ядрен отговор.

Последният ядрен опит на Съветския съюз се проведе през 1990 г. Последният ядрен опит на Съединените щати беше извършен през 1992 г., а Франция и Китай проведоха последните си ядрени опити през 1996 г., според данни на ООН .

Кремъл каза, че не се е отказал от мораториума, когато беше попитан за забележките на Маргарита Симонян, главен редактор на финансираната от държавата телевизия RT, която предложи Русия да взриви ядрена бомба над Сибир.

"В момента не сме напуснали режима на отказ от ядрени опити", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Не мисля, че подобни дискусии сега са възможни от официална гледна точка", каза Песков и добави, че думите на Симонян не "винаги" отразяват официалната позиция на Москва.

Симонян каза, че украинската криза върви към ядрен ултиматум и че Западът няма да спре, докато Русия не изпрати ядрено послание.

"Ядреният ултиматум става все по-неизбежен и все по-невъзможен за избягване", каза Симонян. "Те няма да отстъпят, освен ако не е болезнено за тях."

Тя се пошегува, че подобна експлозия ще направи електронните устройства безполезни - и по този начин ще я улесни да обясни на децата си защо не им се разрешават устройства като iPad.

Ядрената реторика от руската държавна телевизия беше особено остра в края на миналата година, но беше по-тиха през първата половина на тази година.

Съединените щати откриха ядрената ера през юли 1945 г. с тест на 20-килотона атомна бомба в Аламогордо, Ню Мексико, през юли 1945 г., а след това хвърлиха атомни бомби върху японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. в края на Втората световна война.

Съветският съюз шокира Запада, като детонира първата си ядрена бомба само четири години по-късно, през август 1949 г.

През петте десетилетия между 1945 г. и Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от 1996 г. са извършени над 2000 ядрени опита, 1032 от които от Съединените щати и 715 от тях от Съветския съюз, показват данни на ООН .

През февруари Путин спря участието си в договора Нов СТАРТ, последният голям договор за контрол на оръжията на Русия с Вашингтон.

Той също така предупреди, че ако Съединените щати се върнат към ядрените опити, Русия също ще ги възобнови.

New York Times съобщи в понеделник, че сателитни изображения и авиационни данни предполагат, че Русия може да се готви да тества експериментална крилата ракета с ядрено задвижване - или може би наскоро е тествала такава.

"Не знам откъде журналистите на NYT са разбрали това", каза Песков от Кремъл. "Очевидно е необходимо да се проучат по-подробно сателитните изображения.

NYT: Русия подготвя или вече е изпробвала ракета с ядрен двигател

NYT: Русия подготвя или вече е изпробвала ракета с ядрен двигател

Кремъл се готви за пробив?