Спътникови снимки и данни от разузнавателни полети показват, че Русия или вече е изпробвала, или се готви да изпробва крилата ракета с ядрен двигател с теоретичен обсег от хиляди километри.

Това съобщи New York Times (NYT).

Движението на самолети и превозни средства на полигона Панково на архипелага Нова Земя съответства на подготовката за изпитание на ракета, известна като "Буревестник" (SSC-X-9 Skyfall по класификацията на НАТО), пише New York Times.

Подобни изпитания вече са били проведени през 2017 и 2018 г. През последните две седмици в района са били забелязани и американски шпионски самолети, а пилотите на самолети са получили известия да избягват въздушното пространство около тестовия полигон.

Руският президент Владимир Путин за първи път обяви ракетния тест "Буревестник" в обръщението си към Федералното събрание през март 2018 г.

Тогава той заяви, че ракетата има практически неограничен обсег на действие. Според Инициативата за ядрена заплаха, група с нестопанска цел за контрол на въоръженията, Русия е провела 13 изпитания на ракетата в периода 2017-2019 г., като всички те са били неуспешни.

Русия отново атакува Украйна с дронове
Обновена

Русия отново атакува Украйна с дронове

Отново нощ на ПВО тревога