Руски войски са атакували Кривой Рог в петък през нощта с ирански безпилотни самолети "Шахед", съобщиха украинските власти.

Според Сергей Лисак, ръководител на Днепропетровската областна администрация, един дрон е бил унищожен, но пет са поразили целите си. Засега няма информация за жертви или ранени, а последствията от атаката се изясняват.

Тази нощ командването на въоръжените сили на Украйна "Юг" съобщи и за ракетна атака към Одеса.

Командването заяви, че силите и системата за противовъздушна отбрана са свалили две управляеми ракети "въздух-земя" Х-59, изстреляни от руски изтребители Су-35 от Черно море.

Ирански дронове летят към Киев

Ирански дронове летят към Киев

16 от 21 са свалени, но няма информация засега за останалите пет

Не се съобщава за попадения в наземни цели.

Последният подобен удар беше нанесен от руската армия на 21 март, като тогава беше съобщено за едно попадение в пределите на града и трима ранени. Тогава руското министерство на отбраната съобщи за "поразяване на два хангара" с техника на летище "Школни" край Одеса.

Руските сили може да променят тактиката си за нанасяне на ракетни удари по Украйна, като се съсредоточат върху украински военни обекти - това написа в днешния си доклад Института за изследване на войната (ISW). Според тях общият брой на руските ракетни удари намалява, което показва изчерпване на запасите от високопрецизни ракети.

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат информира, че масираната атака от тази нощ срещу украински територии е извършена от широк спектър оръжия, включително управляеми авиационни бомби.

Нападението е започнало с обстрел на Одеска област с две ракети Х-59, по-късно Су-35, най-новите руски изтребители, са атакувахли Сумската област с управляеми авиационни бомби - повече от 10. Мащабът на загубите все още се уточнява, допълни той.

Освен това руските войски са използвали противорадарна ракета Х-31.