Експерименталент коктейл от лекарства за антитела срещу COVID-19 на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca е бил успешен в ограничаването на тежко заболяване или смърт при нехоспитализирани пациенти в проучване на късен етап. Това обявиха от компанията, цитирани от "Ройтерс".

Препаратът, наречен AZD7442, намалява риска от развитие на тежък COVID-19 или смърт с 50% при пациенти, които са имали симптоми в продължение на седем дни или по-малко, отговаряйки на основната цел на изпитването.

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Последните проучвания показват, че лекарството е овладяло симптомите, когато се приема като превантивно лечение

"Ранната намеса с нашето антитяло може да доведе до значителна редукция в прогресирането на тежко заболяване, с продължителна защита за повече от шест месеца", увери Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент по научноизследователската и развойна дейност в областта на биофармацевтиците в AstraZeneca.

Компанията ще обсъди данните със здравните власти, добави тя, без да дава подробности.

AstraZeneca също така разработва лекарствения коктейл като терапия за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу COVID-19. Компанията поиска спешно одобрение от регулаторните органи на САЩ за използването му като превантивно лекарство миналата седмица.

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

Ново хапче за лечение на COVID-19 намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт

То е разработено от американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback