COVID-19 хапче, разработено от американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback, e намалило наполовина вероятността от смърт или хоспитализация от вируса в проучване, показват междинните резултати, информира "Бизнес инсайдър".

Компаниите обявиха, че ще кандидатстват за спешно разрешение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) "възможно най-скоро", добавяйки, че са спрели набирането на доброволци за своето клинично изпитване преждевременно "заради тези положителни резултати". Те също така ще искат разрешение от регулаторните органи по целия свят.

Ако получат разрешение, тяхното лекарство, molnupiravir, ще бъде първото антивирусно хапче на пазара, предназначено специално за лечение на пациенти с COVID-19.

Израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък COVID-19 до дни

Израелско лекарство лекува 93% от пациентите с тежък COVID-19 до дни

Предстои да бъде проведена финалната фаза на изследването

Клиничното изпитване във фаза 3 включва 775 възрастни пациенти в риск, нехоспитализирани с "лек до умерен" COVID-19. Междинен анализ e установил, че лекарството "значително намалява риска от хоспитализация или смърт", изтъкват компаниите.

Те уточняват, че 7,3% от пациентите, които са получили molnupiravir, са били или хоспитализирани, или са починали в рамките на 29 дни от приема на лекарството, в сравнение с 14,1% от пациентите, лекувани с плацебо.

Не са докладвани смъртни случаи при пациенти, получавали molnupiravir, в сравнение с осем смъртни случая при пациенти, получавали плацебо, съобщават компаниите.

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Лекарство с антитела на AstraZeneca предотвратява симптомите на коронавирус

Последните проучвания показват, че лекарството е овладяло симптомите, когато се приема като превантивно лечение

Всички участници в изпитването са имали поне един рисков фактор, който е направил по-вероятно да развият тежък случай на вируса, като затлъстяване, заболяване и старост.

Merck и Ridgeback твърдят, че molnupiravir намалява риска от хоспитализация и смърт при всички придружаващи рискови фактори и че препаратът имал "постоянна ефикасност" за всички варианти на коронавируса - Делта, Гама и Мю.

Федералното правителство се договори да купи достатъчно хапчета molnupiravir за лечение на 1,7 млн. души в сделка за 1,2 млрд. долара през юни, въпреки че заяви, че това зависи от получаването на разрешение от FDA за спешна употреба на лекарството.

Ново COVID-19 лекарство ограничава инфекцията в рамките на 5 дни

Ново COVID-19 лекарство ограничава инфекцията в рамките на 5 дни

Препаратът обещава да е това, което е тамифлу за грипа