Около 93% от пациентите с тежък коронавирус, лекувани с ново израелско лекарство, се възстановяват до дни, съобщават в. "Джерусалем пост" и БГНЕС.

Медикаментът EХ-CD24 е във фаза II на проучването и се прилага в няколко гръцки болници.

Той е разработен от екип на телавивския медицински център "Сураски".

Резултатите при фаза II са потвърдили първоначалните от фаза I, проведени в Израел миналата зима. При тях 29 от 30 пациенти с умерен или тежък коронавирус се възстановиха в рамките на няколко дни. Досега не са регистрирани никакви значителни странични ефекти при нито един от пациентите и в двете групи.

Изпитването се провежда в Атина, тъй като в Израел няма достатъчно подходящи пациенти.

Нов израелски медикамент лекува тежки случаи на COVID-19 до 5 дни

Нов израелски медикамент лекува тежки случаи на COVID-19 до 5 дни

Всички 30 пациенти са се възстановили - 29 от тях в рамките на три-пет дни

Проф. Надир Арбер и екипът му са разработили препарата на базата на молекула, която професорът изследва от 25 години, наречена CD24, която естествено присъства в тялото.

По негови думи 19 от 20 пациенти с COVID-19 са нямали нужда от никаква терапия, а след период от между 5 и 12 дни само 5% от пациентите са започнали да се влошават.

Основна причина за клиничното влошаване на пациентите е свръхактивиране на имунната система, т.нар. цитокинова буря. В случая с пациенти с коронавирус системата започва да атакува здрави клетки в белите дробове.

Именно това е проблемът, към който е насочено и въпросното лекарство.

ЕК проучва пет обещаващи лекарства срещу коронавирус

ЕК проучва пет обещаващи лекарства срещу коронавирус

Скоро те могат да са на разположение за лечение на пациенти в целия ЕС

CD24 е малък протеин в мембраната на клетките, който изпълнява редица функции, включително регулиране на механизма, отговорен за цитокиновата буря.

Проф. Арбер посочва, че препаратът EXO-CD24 не засяга имунната система като цяло, а се насочва само към този специфичен механизъм, като помага да се намери отново правилния му баланс.

Екипът вече е готов за провеждане на финалната фаза на изследването. В изпитанието ще участват общо 155 пациенти. 2/3 от тях ще получават лекарството, а една трета - симулирана интервенция.