Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди на граничните власти да не пускат в страната беларуски граждани, заминали в чужбина по време на пандемията, предаде официалната агенция БелТА.

Беларус се затваря за чужденци по суша и вода заради COVID-19

Беларус се затваря за чужденци по суша и вода заради COVID-19

Може да се влезе само по въздух през летището на Минск

Целта на рестрикцията е да не се допусне разпространение на коронавируса в страната.

"Дадох разпореждане на командващия граничните войски да не пускат в страната граждани от Беларус, за да не се допусне ново разпространение на пандемията", уточни Александър Лукашенко.

Президентът на Беларус заяви, че решението за забрана за влизане в страната не съдържа политически нюанси и е временно.

Съответното решение той взе по време на среща относно мерките, предприети за противодействие на разпространението на вирусни инфекции.

МВР на Беларус обеща да използва "хуманно" оръжия срещу протестиращи

МВР на Беларус обеща да използва "хуманно" оръжия срещу протестиращи

А който посегне на "служител на реда, срещу него ще бъде използвано огнестрелно оръжие"

Според него епидемиологичната ситуация в страната следва неблагоприятен сценарий. Политикът нарече коронавируса "новият испански грип", който "нахлу в Западна Европа".

"Не е нужно да носим заразата и няма значение с какъв е паспортът. Хайде да отидем там да учим - нека учат, да работят - нека работят. Ние не се намесихме в това. Затова нека работят и се възстановяват там", подчерта Лукашенко.

Той също така добави, че заповедта за забрана за влизане в Беларус засяга както граждани с чуждестранни паспорти, така и "умни беларуси, напуснали страната в този труден момент".

От 1 ноември преминаването на белоруската граница е забранено на пътни пунктове, опростени контролно-пропускателни пунктове, контролно-пропускателни пунктове на железопътни гари и контролно-пропускателни пунктове в речните пристанища.

Ограниченията не се прилагат за руснаци, пътуващи транзитно до територията на Русия, както и за близки роднини на граждани на Беларус, чужденци, имащи право на постоянно или временно пребиваване в Беларус, и редица други категории чуждестранни граждани.

Беларус от седмици е разтърсена от протести срещу президента Александър Лукашенко.