15 месеца, след като 15 българи загинаха в Охридското езерo македонските власти изпратиха част от исканите от българската прокуратура документи, свързани с потъването на кораба "Илинден", информира БНР.

Сред документите са аутопсиите на загиналите българи, протоколите от огледа на мястото, където потъна кораба, и техническата експертиза за състоянието на плавателния съд.

Въпреки съмненията, че част от сънародниците ни са били извадени от водите на Охридското езеро все още живи, в аутопсиите категорично е записано, че причината за смъртта им е удавяне.

Поисканите документи са необходими на българската прокуратура във връзка с образуваното паралелно у нас досъдебно производство, което трябва да изясни причината за смъртта на нашите сънародници.

България обаче очаква още документи, за да прецени кои са виновните лица, на които трябва да бъдат повдигнати обвинения.

За тази трагедия институционална отговорност в Македония така и не бе потърсена - нито от министерството на транспорта, нито от Охридската капитания.

След дълго проточилото се македонско следствие, обвинения бяха повдигнати срещу 24-годишния капитан на кораба Сотир Филески и представителя на застрахователната компания "Лойд" Бранко Баич.

Адвокатите на Баич обаче заявиха, че той не бил редовно призован за днешното заседание и затова не се е явил в съда. Това е и причината делото да бъде отложено за 18.01.2011 година.