ЮНЕСКО заедно с Франция ще възстанови катедралата "Нотр Дам". Световната организация заяви, че символът на Париж е безценно наследство на културата.

Покривът и острата кула, който се издигаше в средата на основния кораб на църквата са напълно разрушени.

"Това е ужасна трагедия ... Нотр Дам е катедралата на всички французи ... това е епицентърът на нашия живот", каза Макрон, приветствайки "крайната смелост" на пожарникарите, които все още се бореха с огъня. Длъжностни лица заявиха, че са успели да спасят структурата на катедралата от колапс.

Макрон обеща, че от днес ще събира водещи архитекти и реставратори, и да се положат всички усилия катедрала да бъде възстановена. Той заедно с първата дама разгледаха в ранните часове на деня пораженията.

Макрон обяви и национална кампания за възстановяване на катедралата. Фондация "Наследство" също обяви събиране на средства за възстановяване на Нотр Дам, съобщава АФП.

Пожарникар е бил ранен в огнения ад на Нотр Дам

Пожарникар е бил ранен в огнения ад на Нотр Дам

Властите не разкриват подробности

Най-богата фамилия във Франция - Пино ще деблокира сто милиона евро чрез инвестиционната си компания, след ужасния пожар, който опустоши катедралата Нотр-Дам, коментира Франсоа-Анри Пино.

"Тази трагедия порази всички французи и всички, които са привързани към духовни ценности. Изправени пред такава трагедия, всеки иска да съживи това бижу на нашето наследство възможно най-бързо", пише президентът на семейната холдингова компания.

"Нотр Дам" е една от най-известните забележителности във Франция. Строежът ѝ е започнал през XII-ти век, като е реставрирана основно през XVII-ти и XVIII-ти век. Сградата е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г.

Пожарът на емблематичната катедрала за Париж се случва в първия ден на Страстната седмица за католиците.

Кметът на Париж: Пожарът в Нотр Дам е ужасен

Кметът на Париж: Пожарът в Нотр Дам е ужасен

Пожарникари се борят с огъня в катедралата

Пожарникарите работят и тази сутринта, охлаждайки структурата и обезпечавайки безценните произведения на изкуството, които са спасени.

Снощи Доналд Тръмп написа в Туитър: "Толкова е ужасно да наблюдаваме големия пожар в катедралата Нотр Дам в Париж. Може би може да се използват летящи цистерни за водата". Френските цивилни служби за сигурност заявиха, че въздушните цистерни не са подходящи за използване в този случай, защото теглото на водата, отделяна от въздуха "може да доведе до срутване на цялата структура на катедралата."

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че наблюдава пожара всяка минута минута. "Нотр Дам де Пари принадлежи на цялото човечество. Какъв тъжен спектакъл. Какъв ужас. Споделям емоцията на френската нация, която е и наша".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че катедралата е "Нотр-Дам на цяла Европа. Днес всички сме с Париж".

Италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини описа пожара като "ужасяващ". "Мисли и прегръдка за хората от Париж. От Италия, цялата ни солидарност и цялата помощ, която можем да дадем", каза той.

Говорителят на германското правителство, Стефен Сийберт коментира: "Боли да видите тези ужасни ужасни на горящата Нотр Дам. Нотр Дам е символ на Франция и нашата европейска култура. Ние сме с нашите френски приятели в нашите мисли."

Британският премиер Тереза ​​Мей каза, че нейните мисли са свързани с "хората на Франция и със службите за спешна помощ".

Парижкият архиепископ Мишел Аупетит изпрати съобщение до "всички свещеници от Париж. Нека се молим. Ако желаете, можете да ползвате на камбаните на вашите църкви, за да приканите за молитва" и много църкви направиха точно това, пише "Политико".

Огънят в "Нотр Дам" е почти изгасен

Огънят в "Нотр Дам" е почти изгасен

Щетите от пожара са огромни