В "Туитър" кметът на Париж Ан Идалго определи пожара в Нотр Дам като "ужасен". Стихията опустоши в понеделник вечер покрива на катедралата "Нотр Дам", която е един от най-емблематичните паметници и туристи на френската столица.

"В катедралата на Париж " Нотр Дам" бушува ужасен огън. Пожарникарите се опитват да контролират пламъците ", пишеше кметът, докато впечатляващите пламъци поглъщаха покрива на готическия паметник от Средновековието, в сърцето на столицата на остров Ил дьо ла Сите.

В момента няма официална информация за щетите.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, припомня в. "Фигаро". За обновлението са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Катедралата "Нотр Дам" гори
Обновена

Катедралата "Нотр Дам" гори

Президентът Еманюел Макрон отмени обръщението си

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.