Арката на Константин - внушителна древна римска арка до Колизеума в Рим, беше повредена при силна буря, ударила италианската столица, съобщава "Ройтерс".

Археологическият парк "Колизеум" потвърди информацията на природозащитните органи, че паметникът е бил поразен от мълния.

Триумфалната арка е построена през IV век сл. н. е. в чест на победата на Константин - първият римски император, приел християнството - над неговия съперник Максенций.

Тя е с височина около 25 метра и се намира в същата пешеходна зона, където е и Колизеумът - основна туристическа атракция.

На кадри се виждат паднали каменни блокове около паметника, както и служители на археологическия парк, които ги събират.

"Всички части бяха извадени и обезопасени. Оценките на щетите вече са започнали и анализите ще продължат утре сутрин", съобщиха от археологическия парк.

Арката беше ударена от южната си страна, където преди два дни са започнали предварително планирани консервационни работи, които сега ще се съсредоточат върху отстраняването на щетите.

Инцидентът е станал по време на силна гръмотевична буря, която е повалила дървета и клони и е наводнила няколко улици в италианската столица.

Агенцията за гражданска защита посочи, че 60 милиметра дъжд е паднал в центъра на Рим за по-малко от час - приблизително толкова, колкото обикновено пада за един месец през есента.