Британска медицинска сестра, която описва себе си като "ужасен и зъл човек", беше призната за виновна за убийството на седем новородени бебета и за опит за убийство на други шест в неонатологичното отделение на болница в Северозападна Англия, където е работила.

Това е 33-годишната Луси Летби, която беше осъдена за убийството на пет момченца и две момиченца в болницата "Графиня на Честър". В обвинението бяха включени и няколко други нападения над новородени, извършени, докато Летби е била нощна смяна - през 2015 и през 2016 година.

След като присъдата бе произнесена след мъчителен 10-месечен процес в Кралския съд на Манчестър, местните медии обявиха Луси Летби за най-ефективният сериен убиец на деца в съвременната история, предаде "Ройтерс".

Срещу Летби имаше и шест други обвинения за нападения над бебета, но след 110 часа обсъждания съдебните заседатели не успяха да постигнат съгласие по въпроса дали медицинската сестра носи отговорност и за тях.

"Ние сме с разбито сърце, вцепенени, но в същото време сме и ядосани, защото не знаем как е възможно да се случат подобни неща, а и може би никога няма ги да разберем", се казва в изявление на семействата на жертвите на Летби.

Според прокуратурата Летби е отровила някои от своите малки жертви, като им е инжектирала инсулин, на други тя инжектиирала въздух, трети насилствено хранела с мляко.

"Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях", било написано на ръка на една бележка, намерена от полицаите, които претърсвали дома на Летсби. На друга бележка тя била написала: "Аз съм ужасно зъл човек".

При една от атаките си Лебти убива близнаци, при друга - напада брат и сестра, като единият обаче успява да оживее.

Най-малката й жертва е била само на един ден.

В понеделник съдът ще се произнесе по казуса с медицинската сестра Летби, като най-вероятно я очаква доживотна присъда.

Нейните действия излязоха наяве, след като лекари се разтревожиха от броя на необяснимите смъртни случаи - само за 18 месеца, смятано от януари 2015 година.

Иначе на снимките си в социалните мрежи Летби се представя като щастлива и усмихната жена. На една от снимките тя гушка бебе. Но по време на съдебното дело стана известно, че тя четири пъти опитвала да убие едно момиченце.

В дома й след ареста разследващите откриха документи и медицински бележки, свързани с убитите деца.

Летби плачеше, когато даваше показания в продължение на 14 дни. Тя подчерта, че никога не се е опитвала да нарани бебетата и винаги е искала да се грижи за тях, но не е можела - нещо, за което са били виновни условията в болницата й. На първо място - мръсотията, а на второ - склонността на лекарите да прехвърлят вината вината върху невинните.

Тя добави, че четирима лекари са се опитали да прехвърлят вината върху нея за провалите на отделението.