Мексиканският президент Енрике Пеня Нието обяви тридневен национален траур след силното земетресение в четвъртък, което отне живота на поне 61 души, съобщава "Алджазира".

"Силата на това земетресение беше опустошителна, но сме сигурни, че силата на единството, силата на солидарността и силата на споделената отговорност ще бъдат по-големи", каза Пеня Нието.

Жертвите от земетресението в Мексико вече са над 60

Жертвите от земетресението в Мексико вече са над 60

Все още не е ясен мащабът на разрушенията...

Американското геоложко проучване (USGS) съобщи, че големината на земетресението, което засегна южната част на Мексико късно в четвъртък, е 8.1 по Рихтер .

Президентът на Мексико обаче описва трусът като земетресение с 8.2-величина - "най-големият регистриран трус в Мексико през последните 100 години".

Земетресението в Мексико най-мощното от повече от столетие

Земетресението в Мексико най-мощното от повече от столетие

Засега се съобщава за най-малко 20 жертви

Бедствието разруши множество сгради и предизвика масови евакуации в бедните южни щати Оаксака и Чиапас.

Припомняме, около полунощ местно време в четвъртък беше регистриран трус с магнитуд 8.1. След него са отчетени над 330 вторични труса. Епицентърът се намира в Тихия океан, на около 90 километра югозападно от град Пихихяпан в щата Чапас. 

Мощно земетресение от 8,1 по Рихтер край Мексико
Обновена

Мощно земетресение от 8,1 по Рихтер край Мексико

Усетено е чак в столицата Мексико, която е на повече от 1000 км от епицентъра

Земетресението беше последвано от цунами с височина около 70 см, което не причини щети. Засега не е ясен пълният мащаб на щетите от труса.

Властите очакват броя ма жертвите да се повиши, защото спасителните екипи с енадпреварват да откриват оцелели от опустошителното земетресение.