Много силно земетресение е ударило край бреговете на южната част на Мексико, близо до границата с Гватемала, съобщава Геологическият институт на САЩ, цитиран от световните осведомителни агенции.

Сеизмолозите предупреждават за вълни цунами по-големи от три метра

Трусът, който е усетен в столиците на Мексико и Гватемала - Мексико Сити и Гватемала Сити, е бил с магнитуд 8,1 по скалата на Рихтер, показват данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът на земетресението е в Тихия океан на около 165 км югозападно от мексиканския град Трес Пикос, на 35 км дълбочина. Градът се намира на около 1000 км югоизточно от Мексико Сити.

Най-малко 32 души са загинали, като се уточнява, че в щата Табаско са загинали две деца. В щата Чиапас има седем жертви, а в Оахака - 17 жертви

Съобщава се, че сградите са се разстресли силно и хората са побегнали към улиците в паника дори и в мексиканската столица. 

Системата за предупреждение за цунами оценява опасността от цунами в централноамериканските страни. Мощни вълни е възможно да ударят в следващите три часа бреговете на Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Накарагуа, Панама, Хондурас и Еквадор. Няма опасност от цунами за западното крайбрежие на САЩ.