В нова посока се е насочила полската прокуратурата в разследването за причините за катастрофата с президентския самолет Ту-154 над Смоленск.

В момента се разглежда възможността мобилните телефони да са провокирали трагедията.
Повечето от мобилните телефони на пасажерите са работили по време на целия полет - по тях са се провеждали разговори и са се изпращали SMS-си, посочва главният прокурор Анджей Серемет, цитиран от агенция Новости.

В момента се изяснява дали работата на мобилните телефони не е повлияло върху системата за управление на самолета.
Следствието не отхвърля обаче нито една от т.нар. технически версии за инцидент, които до този момент са били на преден план.

Главният прокурор призовава и за търпимост и сдържаност както обществеността, така и медиите, до момента, в който разследващите не завършат работата си.

Припомняме, преди два дни Сарамет заяви, че прокурорите изследват предметите, които загиналите са носили със себе си. „Особено внимание ще бъде отделено на мобилните телефони, електронните бележници, които евентуално могат да съдържат записи от значение за следствието."

Полският правителствен самолет Ту-154 са разби рано сутринта на 10 април над Смоленск. Нито един от пътниците, нито от екипажа на самолета не оцеляха в катастрофата. Освен президента Лех Качински и съпругата му Мария Качински, загинаха високопоставени полски военни, политици, църковни деятели.

Официалната делегация бе на посещение в Русия, за да вземе участие във възпоменанията на друга полска трагедия - Катин.

До този момент главната прокуратура на Полша извежда четири основни версии за катастрофата - техническа неизправност на самолета, действията на екипажа, лоша организация по безопасност на полета или действия на трети лица. Последната версия може да привлече и подозрението за терористичен акт и покушение.