Трагичният инцидент в Средиземно море, при който се предполага, че 700 мигранти са се удавили, ще бъде обсъден на заседание на Съвета по външни работи в понеделник. Това обяви върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини, цитирана от ДПА. По време на срещата тя ще представи пакет предложения за Либия, един от основните маршрути за нелегален трафик на мигранти.

Припомняме, претоварена лодка с около 700 мигранти се преобърна край бреговете на Либия през нощта. Трагедията е станала южно от италианския остров Лампедуза. В ход е спасителна операция, като до момента са спасени 28 души.

Нужно е да продължим работата върху основните причини за миграцията и най-вече върху нестабилността и нейните граници - от Ирак до Либия", изтъква Могерини, цитирана от „Ройтерс".

Правителствата на страните от ЕС трябва да подкрепят действията за защита на мигрантите от Средиземноморието, посочи Федерика Могерини.

„Много пъти сме казвали никога повече. Сега е дошло времето Европейският съюз да се справи с тези трагедии незабавно", категорична е Могерини.

Много от правителствата в Европейския съюз не са склонни да финансират спасителните операции в Средиземно море заради страха да не окуражат повече хора да го прекосят, за да търсят по-добър живот в Европа.

В индиректна критика към северните страни в Европейския съюз, които да оставали далеч от спасителните операции, извършвани от южните страни като Италия, Могерини заяви: „Нужно е да спасяваме човешките животи заедно, както всички ние се нуждаем да защитаваме нашите граници и да се борим с трафика на хора".

Министрите на външните работи от ЕС ще дискутират темата на среща в Люксембург, обяви Могерини.

Междувременно, Европейската комисия изтъкна в свое съобщение, че ситуацията повече не трябва да се пренебрегва. Проведени са консултации с правителствата в ЕС, европейските агенции и международните организации за изготвяне на нова миграционна стратегия през май.