Руски официален представител обяви, че морето край отдалечения полуостров Камчатка може да е било замърсено с токсични химикали, след като международната природозащитна огранизация "Грийнпийс" предупреди за "екологична катастрофа" за морския живот, информира "Франс прес".

"Грийнпийс" описва как морската вода край далечния източен полуостров е променила цвета и миризмата си, а "стотици" мъртви морски същества, включително тюлени, октоподи и морски таралежи, са изхвърлени на плаж с черен пясък, популярен сред туристите.

Тестовете около местните заливи и плажове са показали над разрешените нива на фенол и петролни продукти, уточниха регионалните власти.

Експертите разследват дали това е свързано с "разливи на някакви токсични вещества", заяви губернаторът на областта Владимир Солодов.

38-годишният губернатор каза, че утре инспекторите ще проверят два военни полигона на Камчатка, които могат да са отговорни.

"Има опасения; ще проверим това напълно утре", отбеляза той.

Замърсяването на водата стана ясно в края на миналия месец, след като местни сърфисти съобщиха, че страдат от парене на очите и казаха, че водата е променила цвета си и е придобила характерен мирис.

Солодов каза, че сърфистите са получили леки изгаряния на роговиците.

Той добави, че водолази са потвърдили смъртта на морски същества и замърсяването изглежда е било разпространено в широк район.

Изследванията на вода от река, вливаща се в залива, са показали, че тя не надхвърля законоустановените граници.

Екоинспектори и експерти от изследователския център по рибарство и океанография ще продължат изследванията.

Девственият полуостров е популярна дестинация за приключенски туризъм с изобилието от дива природа и действащи вулкани.

Министерството на извънредните ситуации заяви, че използва лодки и безпилотни летателни апарати за наблюдение на бреговата линия, но добави, че "не се вижда замърсяване".

Инцидентът се случи, след като властите призоваха туристите да не посещават действащ вулкан на Камчатка, предупреждавайки, че може да предстои изригване.