В Лондон обезвредиха взривно устройство, което според полицейски служители е можело да предизвика "масова касапница", предаде Би Би Си.

Според Скотланд ярд става дума за терористична атака.

Експлозивът е бил заложен в автомобил Мерцедес на улица „Хаймаркет" малко преди 2.00 часа през нощта местно време.
Улицата се намира близо до площада „Пикадили" и улица "Риджънт", в района където са лондонските театри.

Сигналът в полицията е подаден от екип на линейка, който е забелязал, че от сребристия мерцедес, в който по-късно е открит взривният материал, излиза дим.
Мястото незабавно е отцепено от полицейски служители, които определят експлозива като реална заплаха за района с риск от големи поражения.

Освен взривното устройство, в колата е имало газови булилки, пирони и течно гориво, което според Би Би Си е 60 литра, а по информация на Си Ен Ен - 200 литра.

Питър Кларк, заместник-комисар по тероризма в Скотланд ярд, потвърди на пресконференция, че в колата е имало гориво, газови бутилки и пирони. (Припомняме, в повечето самоделни взривни устройства, използвани от терористите, пластичният взрив се омесва с метални предмети - пирони, гайки, болтове, като по този начин се увеличава броят на убитите и ранените при взрива).

Високопоставеният полицейски служител заяви, че е твърде рано да се каже кой е отговорен за поставянето на експлозива.
„Заплахата от тероризъм е напълно реална, тя продължава да е тук. Животът трябва да продължи, но ние трябва да сме нащрек", подчерта той.

Според неназован източник на Би Би Си в инцидента са замесени "международни елементи".

Кларк подчерта, че експлозивът е заложен в една от най-оживените части на Лондон и въпреки ранния час е можело да пострадат много хора, тъй като по това време си тръгват много от посетителите на нощните клубове.
Стана ясно, че най-близкият до мястото на колата бомба нощен клуб побира 1770 души и работи до три след полунощ.

Кларк каза още, че е убеден, че в това разследване полицията се нуждае от активното съдействия на гражданите.

Мерки:
Във Великобритания е обявено второ ниво на терористична заплаха, съобщава източник от вътрешното разузнаване, цитиран от АФП.
Това ниво означава, че съществува „сериозна и постоянна заплаха от международен терористичен акт, насочен към Великобритания и британските интереси".
Степента на заплаха визира по-специално терористичната групировка „Ал-Кайда".

Френският президент Никола Саркози съобщи, че нивото на терористична заплаха във Франция е увеличено, заради осуетения атентат в Лондон.

Министър-председателят Гордън Браун заяви, че Великобритания е изправена пред "сериозна и продължителна запраха", като добави, че обществото трябва да поддържа постоянна бдителност.

По-малко от 24 часа, след като стана първата жена - вътрешен министър на Великобритания, Джаки Смит също призова обществото към бдителност.
Заради инцидента тя свика правителственото поделение за извънредни ситуации КОБРА.

Си Ен Ен съобщи, че в колата са намерени 200 литра гориво, с коментар, че евентуален взрив би предизвикал масивни разрушения.

Репортерът на Би Би Си Анди Тайг отбелязва, че взривът е заложен ден след като Гордън Браун пое премиерския пост и в навечерието на втората годишнина от атентатите, станали на 7 юли 2005 г. в британската сторица.

Очевидец твърди, че е видял да преместват газови контейнери, които са се намирали близо до сребристия „Мерцедес", около 4 часа сутринта местно време.
Други очевидци са заявили, че колата е криволичела, след което е ударила контейнер за боклук и е спряла, а шофьорът е изскочил и е избягал.

Според бившия шеф на „летящата бригада" на Скотланд ярд Джон О‘Конър инцидентът носи всички белези на неуспешен самоубийствен атентат.

Тъй като антитерористичното подразделение на полицията води разследване, улица „Хаймаркет" ще остане затворена за неопределено време.
Градските автобуси са отклонени по обходни маршрути, а влаковете пропускат спирката на „Пикадили".

Според репортера на Би Би Си Даниела Ралф „сърцето на Лондон е абсолютно затворено от полицията, която полага всички усилия да държи хората далече от мястото".