САЩ ще премести 700 служители и техните семейства от военноморската база в Гуантанамо Бей в неделя, след като ураганът „Матю” се насочи към Ямайка, Хаити и Куба. Това съобщава Си Ен Ен.

Военни самолети ще транспортират хората от базата в Куба до различни места във Флорида, включително Маями, Пенсакола и Джаксонвил. Домашните любимци на семействата ще бъдат включени в задължителната евакуация, обясниха служители от базата.

Няма планове за евакуиране на 61 затворници, които все още са задържани там.

Очаква се бурята да удари Ямайка и Хаити в понеделник, но жителите ще усещат нейните ефекти от неделя. Опасна буря, животозастращаващи дъждове и силни ветрове ще пристигнат часове преди ураганът да удари района.

От националния център по ураганите предупреждават, че тези метеорологични явления ще достигнат до тези райони късно в неделя, което ще направи подготвителните дейности навън трудни или опасни.

Матю” може да удари Куба, Бахамите и Южна Флорида по-късно тази седмица, прогнозират метеоролозите.

Не е ясно кога евакуираните ще се върнат обратно. Това ще зависи от щетите по съоръжените, обясниха служители на базата.

Ветровете на урагана „Матю” достигнаха 241 километра в час рано в неделя.

В Ямайка са отворени приюти и агенциите са насочени да подпомагат евакуацията, след като нацията очаква първия голям ураган от „Гилбърт” през 1988 година.

Хората, които живеят на улицата, са отведени в заслони, а рибарите са призовани да се преместят на сушата.  

Евакуация е започнала и в Хаити.