Земетресение с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер удари Папуа Нова Гвинея в неделя, съобщава агенция Ройтерс. Местните власти съобщиха за пострадали хора и причинени материални щети. Сред жителите е разпространена паника.

Земетресението с дълбочина 80 км удари района на източната част на Папуа Нова Гвинея около 09:45 местно време но трусът се усети чак до столицата Порт Морсби, на около 500 км.

Системата за предупреждение за цунами в САЩ издаде предупреждение за цунами след земетресението, но по-късно обяви, че заплахата е преминала. Няма непосредствена заплаха от цунами за Австралия, съобщи нейното Бюро по метеорология.

Степента на щетите не е ясна. Но местните медии съобщават, че най-малко един човек е загинал и има непотвърдени съобщения за затрупани къщи и големи щети. Очаква се по-късно правителството да даде допълнителна информация.

Земетресенията са често срещани в Папуа Нова Гвинея, която се намира на "Огнения пръстен" на Тихия океан, гореща точка за сеизмична активност поради триенето между тектоничните плочи.

Земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер разтърси отдалечените планински възвишения през 2018 г., убивайки повече от 100 души и унищожавайки хиляди домове.