Мощно земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано тази нощ край бреговете на Хаити, съобщи Геоложката служба на САЩ.

Трусът е бил на дълбочина 10 км. и на 15 км. от столицата на Хаити Порт-о-Пренс.

Минути след него са регистрирани и два вторични труса със сила 5,9 и 5,5 по Рихтер, а след тях и последващи по-слаби земетресения.

В резултат на земетресението е рухнала болницата в град Петионвил. Очевидци съобщават и за разрушени частни домове.

До момента се съобщава за дестки хиляди жертви. Според премиера на Хаити Жан-Макс Белрив, цитиран от АФП, броят на жертвите на трагедията ще надхвърли 100 000 души.

По последни данни става въпрос за над 3 млн. пострадали.

Ройтерс съобщава, че в столицата Порт-о-Пренс стотици са загинали или се намират под развалините. Улиците са блокирани.

Хората сами разравят с ръце отломки и се опитват да измъкнат затрупаните.

Разрушен и президентският дворец в Порт-о-Пренс.

Министерството на външните работи няма информация за пострадали българи при земетресението. България няма официално представителство в Хаити, най-близкото дипломатическо представителство е в Куба, но и оттам все още не е пристигнала никаква информация.

От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че заради земетресението телефонната връзка със столицата на Хаити е прекъсната. Там няма и електроснабдяване.

Разрушена е и щабквартирата на ООН в Хаити. Много от служителите на организацията са в неизвестност, включително директорът на мисията Хеди Аннаби.

До момента не е известна националността на изчезналите. Ясно е, че в състава на мисията на ООН в Хаити има главно бразилски граждани, както и 10 руснаци.

200 души са блокирани под развалините на хотел в центъра на столицата. Знае се, че там най-често са отсядали френски туристи и граждани, работещи в Хаити.

В момента на труса в сградата на хотела са се намирали 300 души. От тях само 100 са успели да излязат навън.

В Хаити, Куба, Бахамските острови и Доминиканската република беше обявена опасност от цунами. Образувана е слаба приливна вълна, която обаче не превишава 12 см.

Посланикът на Хаити в САЩ Реймонд Джозеф нарече земетресението "катастрофа с огромни мащаби" и не изключи възможността страната му да поиска помощ за преодоляване на последиците от труса.

АП съобщава, че това е най-разрушителното земетресение в региона. Готовност да окаже помощ за ликвидиране на последствията изрази и американският президент Барак Обама .

Държавният секретар Хилъри Клинтън заяви, че САЩ имат готовност да окажат гражданска, военна и хуманитарна помощ.

Великобритания е готова да предостави всякакъв вид хуманитарна помощ. Канада, Автсралия, Франция и голям брой от страните в Латинска Америка са отговорили, че мобилизират екипите си и ще откликнат възможно най-бързо.

По-късно днес стана ясно, че ЕС ще отпусне помощ в размер на 3 милиона евро за Хаити.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че сърцето му е с народа на Хаити след това разрушително земетресение.