Повече от 2 млн. работници в Турция са загубили работата си заради мерките, предприети за овладяване на заразата от новия коронавирус (COVID-19), а правителството трябва да направи повече в тяхна подкрепа. Това обяви основната опозиционна партия в страната, съобщава "Ройтерс".

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган разпореди обекти за търговия на дребно, ресторанти и други фирми да се затворят, но не наложи пълна блокада, както настоя основната опозиционна Народнорепубликанска партия (CHP).

Турция с най-голям скок на починали от COVID-19 за денонощие

Турция с най-голям скок на починали от COVID-19 за денонощие

През последните 24 часа са били проведени 18 757 теста

Председателят на CHP Кемал Кълъчдароглу каза, че около 400 000 фирми са прекратили дейност заради мерките, което също така е довело до това много работници, които получават надници ден за ден, като шофьори на училищни автобуси и бръснари, да останат без работа.

"Броят на работещите, които работеха там, а сега са безработни, надхвърля 2 милиона. Те ще получават обезщетения за безработица от фонда за безработица за кратко време, но няма гаранции за след това", каза Кълъчдароглу в интервю за телевизия Fox.

В Турция коронавирусът отне 63 живота за денонощие

В Турция коронавирусът отне 63 живота за денонощие

Случаи на COVID-19 има във всички области...

Първите официални данни, показващи влиянието на епидемията върху работната сила в Турция, няма да бъдат публикувани до май, когато ще бъдат публикувани данните за безработицата през март.

Към днешна дата COVID-19 е убил повече от 350 души в югоизточната ни съседка, като регистрираните заразени са над 18 000 души.

Анкара също така обяви пакет за подкрепа на икономиката в размер на 100 млрд. турски лири (15 млрд. долара) и започна дарителска кампания за събиране на средства за нуждаещите се, за която дирекцията по комуникациите уточни, че вече е събрала 847 млн. лири.

"Призовахме правителството да предприеме предпазни мерки за работниците, работещи на надница. Не бяха взети мерки", подчерта Кълъчдароглу, като добави, че правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) трябва да "направи жертви", вместо да започва дарителска кампания.

Турция затяга мерките срещу COVID-19

Турция затяга мерките срещу COVID-19

Подкрепа за бизнеса и ограничаване до минимум на движението