Броят на загиналите след силното земетресение, което в петък удари Мароко  достигна 2122, а 2421 бяха ранени към неделя, съобщава "Ройтерс".

Издирването на изчезналите продължава в отдалечени села. Хуманитарните работници са изправени пред предизвикателството да достигнат до най-засегнатите села във Високия Атлас, скалиста планинска верига, където селищата често са отдалечени и където много къщи са разрушени.

Щетите, нанесени на културното наследство на Мароко, също стават все по-големи, след като местните медии последно съобщиха за срутването на исторически важна джамия от 12-ти век. Земетресението също повреди части от стария град на Маракеш, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Множество страни изпращат помощ на Мароко след земетресението

Множество страни изпращат помощ на Мароко след земетресението

До момента там са загинали над 2000 души и има над 1000 ранени

Множество страни изпратиха помощ на бедстващите.

Тунис изпрати екип в Мароко, който пристигна в събота вечерта, за да подпомогне спасителните акции. Екипът включва около 50 парамедици, персонал от специализирано звено и кучета търсачи, обявиха служители на тунизийското вътрешно министерство днес. Изпратени са още модерни устройства за термичен мониторинг, дрон за откриване на жертви под развалините и полева болница.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес съобщи, че страната ще изпрати спасителни екипи, след като е получила официално искане за помощ от Мароко. "Това е знак на испанска солидарност и на чувството за приятелство, което обединява народа на Испания с народа на Мароко", каза Албарес пред радио Catalunya. Част от Испанското военно звено за извънредни ситуации (UME) също ще лети за Мароко, съобщи испанската телевизия RTVE.

Кралят на Мароко обяви тридневен траур

Кралят на Мароко обяви тридневен траур

Алжир е готов да отвори въздушното си пространство за хуманитарна помощ за Мароко

Франция е готова да помогне на Мароко, но още не е даден знак за това, каза говорител на външното министерство на страната. Министерството открива фонд за вноски на местните власти в подкрепа на действията за солидарност. На този етап са обещани близо 2 милиона евро. Освен това много френски компании се свързаха с министерството, за да заявят, че възнамеряват да допринесат за усилията на Франция за подкрепа.

Телекомуникационната група Orange заяви в събота, че ще премахне таксите за своите клиенти за фиксирани и мобилни разговори до Мароко до 16 септември. Нейните звена в Белгия, Полша, Румъния и Словакия също ще предлагат безплатни комуникации до Мароко за една седмица.

Израелската национална служба за медицинска помощ и спешна помощ при бедствия "Маген Давид Адом" съобщи, че нейният ръководител се е свързал с президента на мароканския Червен полумесец с предложение за помощ. "Представителите на "Маген Давид Адом" се подготвят да заминат в рамките на следващите няколко часа", се казва в изявлението. "Те ще се присъединят към делегации от Министерството на здравеопазването и Израелските отбранителни сили."

Жертвите на труса в Мароко превишиха 1000

Жертвите на труса в Мароко превишиха 1000

Министерството на вътрешните работи на Мароко призова хората да запазят спокойствие и да не изпадат в паника.

Кралят на Мароко обяви тридневен траур. Мохамед VI обяви, че ще разпореди на въоръжените сили да изпратят спасителни екипи в засегнатите региони, за да занесат чиста питейна вода, хранителни запаси, палатки и одеяла.