Повече от 260 000 мигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2016 година. Това обявиха от Международната организация по миграция, цитирани от информационните агенции.

Международната организация по миграция обяви, че 263 636 мигранти и бежанци са влезли в Европа по море през 2016 година. Данните са към 7 август. Те са пристигнали основно в Гърция и Италия, се казва в становище. От организацията допълват, че само в Италия през юли са влезли 24 000 мигранти и бежанци.

Според Международната организация по миграция 3176 мигранти са загинали, докато са опитвали да достигнат до Европа от началото на годината. Агенцията по миграция повтори, че 1241 мигранти са били спасени в Сицилианския канал от миналия петък.

Европа е обхваната от голяма бежанска криза, след като стотици хиляди нелегални мигранти бягат от разкъсваните от войни държави в Близкия изток и Северна Африка, за да избягат от насилието и бедността. Повечето от тях пресичат Средиземно море и пристигат в Европейския съюз, като използват южните страни членки за транзитни точки.