Десетки миньори на злато останаха блокирани под земята, след като рудник се срути в Централна Нигерия. Това съобщават от BBC.

Инцидентът е станал вчера след проливни дъждове в щата Нигер, но информацията се е появила бавно поради общата стачка в страната, която беше прекратена днес.

Говорителят на държавната служба за спешна помощ на Нигер Хюсаини Ибрахим посочи, че има една потвърдена жертва, а над 30 души са смятани за блокирани. Според Ибрахим няма как да се даде точна бройка на засегнатите, тъй като дори хората на място не са знаели със сигурност.

Шестима са откарани по спешност в болница. Спасителните усилия продължават.

Хюсаини Ибрахим съобщи още, че четири багера са били докарани на мястото, за да се разчисти входа към тунела.

Допълнително, министърът на твърдите минерали на Нигерия Деле Алаке обяви, че служители на Инспектората по мините са били изпратени на минния обект в Галадима Кого.

"Бъдете сигурни, ние ще разследваме причините за бедствието, за да предотвратим повторен случай и да гарантираме безопасността на всички нигерийци", заяви той в изявление.

Инцидентите в мини не са необичайни за Нигерия, макар много от тях да остават незасечени. През януари смъртоносна експлозия е разтърсила град Ибадан, като двама души са загинали и други 77 са били ранени. По информация на правителството на щата Ойо причината за инцидента е била експлозиви, съхранявани от незаконни миньори в обекта.

Над петима загинали след срутване на мина в Кения

Над петима загинали след срутване на мина в Кения

Мината официално е била затворена през март